Hazai hírek Oktatás

Iskolamúzeum nyílt Dévényújfalun

Újra életre kel az egykori népiskola épülete a Charkovská utcában. Ide költözik az Oktatási és Pedagógiai Múzeum. „Hosszú ideig ideiglenes helyiségekben voltunk, és méltó helyet kerestünk, mit végül Dévényújfalun találtunk meg. A majdnem százéves iskolaépület tökéletesen megfelel a múzeum céljainak” – mondta Martina Kočí igazgató.

Vonzó lehet az iskolák számára

A múzeum jelenleg iskolai programot szervez. A pozsonyi iskolák mellett nyugat-szlovákiai iskolák is reagáltak a felhívásra, diákjaik interaktív módon ismerkedtek meg azzal, hogyan tanítottak a múltban, hogyan írtak a diákok, milyen tantárgyak voltak akkor. Zuzana Kunšteková múzeumpedagógus türelemmel és nagy lelkesedéssel kísérte őket a kiránduláson: „Az iskoláknak szóló oktatási program az írástan kialakulásának történetével ismerteti meg a tanulókat. A gyerekek visszarepülnek az időben, és megtudhatják, hogyan írtak régen az iskolások griflivel, azaz palavesszővel a palatáblára, vagy tintába mártott tollal” – mondta a múzeumpedagógiai múzeum munkatársa.

Mostantól a nagyközönség előtt is nyitva áll az ajtó

Az Oktatási és Pedagógiai Múzeum a tervek szerint 2024 első negyedévében nyitja meg kapuit, de addig még sok munka vár a múzeum munkatársaira. 2023. április 15-én például Új arc? címmel kiállításon mutatták be a diákoknak  a környék újjáélesztésére tett javaslatait. A kiállított tervek közül a legjobbakat a kerület polgármestere, Dárius Krajčír díjazza. Ezt követően a Pedagógiai és Oktatási Múzeum csatlakozik a Múzeumok és Galériák Éjszakája rendezvényhez, és ebből az alkalomból 2023. május 13-án megnyitja az Énekesek az iskolapadban című kiállítást, amely ismert szlovák előadók iskolai emlékeiről szól.

Nagy tervek

Folytatódik a munka a múzeumban, helyiségek berendezésén és a szlovák oktatás történetét bemutató kiállításon, valamint a programkínálat kialakításán dolgoznak, a múzeum megnyitása után már nemcsak az iskolákat, hanem minden érdeklődőt vár az intézmény. „2024-től minden érdeklődőt tárlatvezetések, kurátori értelmezések, workshopok, múzeumi felfedezés és alkotás, kulturális estek és egyéb érdekes rendezvények várnak. Hisszük, hogy az egykori iskolaépület ismét megelevenedik, és megtelik a látogatókkal” – zárja Zuzana Kunšteková.

Juraj Vedej (devex 04/23)