Kitekintő Oktatás

Érettségizhetnek a Magyarországon tanuló hazai diákok

A magyarországi Operatív Törzs április 29-i sajtótájékoztatóján megerősítették, hogy zöldet kaptak a külföldről Magyarországra érettségizni érkező diákok, a határőrző szervek beengedik őket az ország területére, illetve Magyarországon mentesülnek a 14 napos karantén alól. Ugyanakkor az érintett országokkal még folynak a tárgyalások arról, hogy a lakóhelyükre visszatérő diákoknak végül karanténba kell-e vonulniuk.

Ján Mikas szlovák tisztifőorvos csütörtökön adta ki azt május 1-jén, reggel 7 órától érvényes rendeletet, amely mentesíti a karantén alól azokat, akik tanulmányaik miatt utaznak Magyarországra, Ausztriába, Csehországba vagy Lengyelországba. Az intézkedés az óvodától egyetemig mindenkire vonatkozik, aki valamilyen oktatási intézményt látogat a szomszédos országban. Ez fordítva is érvényes: vagyis azokra is vonatkozik, akik valamilyen szlovákiai oktatási intézménybe jönnének a szomszédos országokból. Ez a mentesítés vonatkozik egy felnőtt kísérőre is.

Ha a külföldi tartózkodás hosszabb 24 óránál, akkor a visszatérésük utáni 5. napon teszteltetniük kell magukat, és házi karanténban kell tartózkodniuk, amíg meg nem tudják a teszt eredményét. Ha a teszt pozitív, akkor azt azonnal jelenteniük kell háziorvosuknak és a helyileg illetékes közegészségügyi hivatalnak. Ha a teszt negatív, akkor a házi karantén feloldódik.

A magyar magyar oktatási hivatal (OH) az írja a honlapján, hogy kérik a vizsgázókat, gondoskodjanak arról, hogy a határátlépés során rendelkezésre álljon náluk az érettségi vizsgára szóló behívó és – amennyiben Magyarországon járnak középiskolába – a magyarországi diákigazolvány. A vizsgabehívót a vizsgázó vizsgajelentkezését fogadó intézmény küldi meg részükre, amennyiben ilyen nem áll rendelkezésre, keressék meg ebből a célból az adott intézményt, ahol a vizsgára jelentkeztek. Az elektronikusan megkapott vizsgabehívó egyszerű nyomtatása elegendő.

Az érettségi céljából érkezőknek nem kell 14 napos karanténba vonulniuk.

Szálláshelyek központi kijelölésére nem kerül sor, a kollégiumok azonban megnyitásra kerültek, fogadják a tanulókat. Aki eleve kollégista, elsősorban saját kollégiumánál érdeklődjön a szálláshely kapcsán, aki nem kollégista, szabad választása szerint kereshet szálláshelyet, természetesen nem csak a megnyitott kollégiumokban, hanem például barátoknál, ismerősöknél is van erre mód.

Szlovákia: Május 1-jén 07.00-tól kivételt kapnak az állami karantén kötelezettség alól a külföldön (Csehországban, Ausztriában, Magyarországon) tanuló alap-, közép- és főiskolás/egyetemista diákok/hallgatók, amennyiben felvételi- vagy záróvizsgát tesznek. Mivel Magyarországon az érettségi egyben felvételi is, a rendelkezés erre is kiterjed. A szlovákiai részletszabályok kidolgozása folyamatban van, az igazolásra szolgáló dokumentumok (érettségi behívó vagy diákigazolvány) megléte szükséges.

[pdf-embedder url=”https://www.magyar-iskola.sk/wp-content/uploads/2020/04/statna_karantena_30_04.pdf”]

[pdf-embedder url=”https://www.magyar-iskola.sk/wp-content/uploads/2020/04/oktatasi-hivatal.pdf”]