Oktatás

Távoktatás – speciálisan

alkotók és bábok3

Az ógyallai speciáis iskola egyik korábbi rendezvénye (Az iskola felvétele)

Soha nem kapott akkora szerepet a digitális oktatás, mint napjainkban. Nincs olyan oktatási intézmény, amely ne találkozna problémákkal, akadályokkal. A pedagógustársadalom kénytelen volt szinte egyik napról a másikra új oktatási formákra átállni, ahol a régi jól bevált gyakorlat már semmit nem ért. Kreatívnak lenni oly mértékbe, hogy megfeleljünk a kihívásnak, bizony nem könnyű. Az alapiskola tanulói számára is nehéz most a tanulás, az új anyag elsajátítása, ők is naponta megvívják a maguk harcait.

Azoknak a gyerekeknek pedig, akik speciális iskolában tanulnak, most sokkal nehezebb helytállniuk. Nem lehet a hangsúlyt a napi új anyag elsajátításra helyezni, az, hogy naponta elvégezzék a házi feladatukat az új ismeretanyagból, nem mindig megoldható. Fontos a már megszerzett tudás megőrzése, nagyon alapos rögzítése, nemcsak az anyag olvasása, írása, hanem a vizuális rögzítés is.

A polgárőrök hordják szét a feladatlapokat

Iskolánk, az ógyalla speciális iskola pedagógusai több módszert kombinálva igyekeznek oktatni a gyerekeket. Rögzíteni az újat, ismételtetni a régit. Rendszeresen megkapják a gyerekek a feladatokat e-mailban. Az évek során kialakított jó kapcsolatnak köszönhetően a városi hivatal szociális osztályának alkalmazottai vagy a polgárőrség tagjai szívesen segítenek hetente kétszer az elkészített, névvel és címmel ellátott feladatlapok széthordásában. Az iskola facebook-oldalt is létrehozott a tanulóknak, ahová naponta feltöltjük az új feladatokat, az oktatóvideók linkjeit, a kollégák által készített rövid videókat. Minden pedagógus igyekszik megfelelni a távoktatás kihívásainak. Segítik egymást egy-egy jó ötlettel, kreatív megoldással. Rendszeresen értekeznek egymással telefonon, e-mailban, skypon. Betartva az egészségügyi előírásokat, hetente kétszer – mindenki más-más napon – az iskolában végzik a munkájukat, feladatlapokat nyomtatnak, elkészítik az új példákat, videókat válogatnak, dokumentációt rendszereznek.

Gyerekre szabva

A legfontosabb és szinte a legnehezebb, rengeteg időt igénylő feladat az, hogy a minden tanulónak személyre szabottan elkészítsük a feladatokat. Nem ritka, hogy egy tantárgyra, egy osztályban 3-4 eltérő feladatsort kell kidolgozni, hisz nagyon gondosan figyelembe kell venni a tanulók egyéni képességeit, eltérő tudásszintjét.

Hiányoznak a megfelelő könyvek és munkafüzetek

Iskolánk tanulóinak egy része úgynevezett B variáns alapján tanul (tanulásban középsúlyosan akadályozottak), ami még nagyobb feladat elé állítja a pedagógusokat. Nagyon kevés az ezeknek a gyerekeknek szánt magyar nyelvű tankönyv és munkafüzet, ezért a tanterv alapján szinte minden anyagot a pedagógusnak kell kidolgoznia. A feladatlapok készítése sem egyszerű dolog, hisz az, hogy eddig elő szóban, személyre szabottan el lehetett magyarázni a feladatot, most nem járható út. Egy-egy feladatot úgy kell megfogalmazni, hogy könnyen megértse a gyerek és a szülő is. Elmondható, hogy minden gyerek részére külön feladatsort kell összeállítani, mert hiába az azonos variáns és azonos évfolyam, a képességek eltérők.

Krumpli úr és Bubi bagoly

Iskolánk pedagógusai az interneten igyekeznek megkeresni a legjobban használható oktatóvideókat. Sikeresen lehet használni a youtube hálózaton található anyagokat: Krumpli úr meséi, Bubi bagoly, tanulj velünk, Játékmesék, Zseni leszek, Kacagj és fejlődj, Eszti néni tanít, Balázs bácsi, Távoktatás magyar nyelven a Pannon televízióban. Hasznos és ötletes módon fel tudjuk használni a Varázsbetű oktatási programot is. Nem szünetel a Boldogság óra és a Szitakötő program sem. Már több éve részt vesz az iskolánk ezekben a programokban, a gyerekek nagyon szeretik, élvezik a foglalkozásokat. A pedagógusok továbbra is igyekeznek bevonni a gyerekeket az ötletes feladatokon keresztül a heti részekbe. A visszajelzések alapján sikeresen.

Jót nevetni a bakikon

Mi is, mint minden pedagógus, naponta fejlődünk, javítjuk, finomítjuk a módszereket, sok tapasztalatot megosztunk egymással, s néha jót nevetünk a bakikon, mert kár lenne tagadni, az új kihívások néha vicces helyzeteket produkálnak. De türelemmel, rengeteg pozitív gondolattal és mosollyal töretlenül végezzük a feladatot, s várjuk, hogy ismét a katedrán állhassunk, ne csak virtuálisan, hanem a valóságban is.

Bathó Sylvia, az ógyallai speciális alapiskola pedagógusa