Egyéb kategória

Átlátszó szájmaszk kell a speciális igényű gyerekkel való foglalkozáshoz

A halláskárosult gyerekek oktatásához átlátszó szájmaszkra van szükség, hiszen a jelnyelv mellett számukra ugyanolyan fontos a szájról olvasás is.
Például az autista gyerekekkel való foglalkozáshoz is ilyen maszkra lehet szükség, mivel elrettentheti őket, ha nem látják a velük beszélő arcát, és sok más speciális igényű gyerek van ilyen helyzetben.

Egy Versailles-i egyetem idősebb hallgatói jól használták fel a jelenlegi helyzetben a szabadidejüket egy olyan projekttel, amely segít a siket és hallássérültek közösségének. Az iskolában ezért olyan maszkokat varrnak, amelyeken van egy kis „ablak” a száj számára. „A mi iskolásainknak muszáj az arcot, a teljes érzelmi képet látniuk, nem csupán a kezek mozgását és a jelnyelvet” – mondta az iskola egyik tanára.

 

A siketek és a halláskárosult idős emberek ugyanezzel a problémával szembesülhetnek ezekben a hetekben az egyszerű bevásárlás során is, mivel nem tudnak szájról olvasni, ez pedig tovább fokozhatja a szorongásukat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világ népességének több mint 5 százaléka él halláskárosodással.
A szlovák kormány éppen ma jelentette be, hogy a jeltolmácsaik mostantól átlátszó maszkban dolgoznak. Eddig arcpajzsot viseltek, az viszont akadályozta őket a munkájukban, emellett a felületéről sokszor visszaverődött a fény, ezért a tévéképernyőn keresztül gondot okozott a szájról olvasás a sajtótájékoztatókat és a híreket figyelő halláskárosult emberek számára. (l)

lawrence and her mother

Természetesen azóta a fejlesztők továbbvitték a projektet és már a kereskedelmi forgalomban is kapható speciális maszk a nagyothallók számára.

maszk

%d bloggers like this: