Hazai hírek

Krčméry: először az óvodákat és az alsó tagozatot nyitják meg

Vladimír Krèméry
Vladimír Krčméry

Vladimír Krčméry járványügyi szakember tájékoztatása szerint először az óvodákat és az alapiskolák alsó tagozatát nyitják meg, az egyetemeken pedig ebben a tanévben biztosan nem indul újra a klasszikus oktatás.

Krčméry a központi válságstáb tagja, az újranyitással és a járvány második hullámával kapcsolatban is optimista. A Markíza televíziónak és a TA3 hírtelevíziónak is nyilatkozott erről, véleménye szerint ha a fertőzések száma a jelenlegi szinten marad, a következő két hétben le lehet folytatni az oktatásügyi szakértőkkel és a válságstábbal az egyeztetéseket, és az alsó tagozaton újraindulhat az oktatás. Természetesen körültekintően kell eljárni, figyelembe kell venni például a tanítók életkorát is. Ugyanakkor egyre nagyobb lesz a nyomás az alsó tagozatok kinyitásáért, hiszen egyre több szülő tér vissza a munkahelyére a sorra életbe lépő enyhítéseknek köszönhetően.

Úgy véli, ha az ország lakossága továbbra is ilyen fegyelmezett lesz, egyáltalán nem kell komoly második fertőzési hullámmal számolni. Az egyetemeket azért sem nyitják meg, mert a visszatérő külföldi diákok további kockázatot jelentenének.
A határok megnyitásával kapcsolatban az a véleménye, erre akkor kerülhet sor, ha a környező országokban is hasonlóan jól alakul a járványhelyzet, mint Szlovákiában.

Igor Matovič kormányfő ebben a kérdésben még keményebben fogalmazott. Kijelentette, mindenekelőtt a halálozási statisztikákat fogják figyelni, mert a fertőzöttek száma nem mérvadó, csakis az elvégzett tesztelések számának függvénye. A magyar határt akkor lehet megnyitni, ha ott is hasonló lesz a halálozási statisztika.
Magyarországon naponta átlagosan 10-12 beteg hal meg a koronavírus miatt, Szlovákiában két-három naponta egy beteg. Nálunk eddig 25 a halálos áldozatok száma, Magyarországon már 373. (l)