Angol nyelv Játék Szabadidő

The Lost Universe – Az elveszett világegyetem

The Lost Universe
The Lost Universe

Itt a The Lost Universe – Az elveszett világegyetem, a NASA asztali szerepjáték kalandja…

„Sötét titok lebeg Aldastron városa felett a vándorló Exlaris bolygón. Az ottani tudósok, akik az univerzum tanulmányozásának szentelték magukat, eltűntek. Ahogyan a Hubble űrteleszkóp is eltűnt a Föld közeléből. Csak egy bátor kalandorokból álló csapat tudja kideríteni, mi történt. Meg tudtok felelni a kihívásnak?”

Ez egy részlet az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA hivatalos anyagából. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) váratlan módon próbálja népszerűsíteni a tudományt. Március elején bemutatta első szerepjátékát, amely a „Dungeons & Dragons” néven ismert játék elemein alapul, és amely a szórakozás mellett a tudást is előtérbe helyezi. A játékban szerepe van a Hubble-teleszkópnak is, amely nyomtalanul eltűnik.

A NASA, pontosabban annak Goddard Űrközpontja ezzel a The Lost Universe játékkal próbálja elérni a fiatalok szélesebb csoportjait is, és felkelteni érdeklődésüket a tudományok iránt. Valójában a kaland is a fizikai ismeretek és felismerések felhasználására épül, amelyeket a szereplők az útjuk során gyűjtenek.

Mi történne, ha a Hubble-teleszkóp nyomtalanul eltűnne?

A darab cselekménye a Hubble-teleszkóp felkutatása (valójában 1990-ben bocsátották fel), amely ebben az elbeszélésben nemcsak hogy nem jelenik meg a Föld közelében, de senki sem tudja, hogy valaha is létezett. És mivel nem létezik, a Földön nincs Webb űrteleszkóp, és nincs Nemzetközi Űrállomás sem.

És ennek következtében számos olyan technológiának is híján van, amelyekkel civilizációnk a hozzájuk kapcsolódó kutatásoknak köszönhetően ma rendelkezik. Például azok, amelyekkel felismerhetjük a rákot, nyomon követhetjük a veszélyeztetett fajokat vagy dekódolhatjuk az ősi kéziratokat.

The Lost Universe

Ha szereted az ilyen típusú játékokat, ne olvasd el a következő bekezdéseket. Kisebb spoilereket tartalmaz.

A történetből, amelyben a játékosok a NASA tudósainak szerepébe bújnak, kiderül, hogy az állomást eltérítették – méghozzá varázslattal, azaz „vákuumenergiával” – az Exlaris fantasztikus bolygóról származó lények. És ebben nagy szerepet játszik egy sárkány is. Ebben a környezetben a játékosoknak ezután meg kell oldaniuk a rejtélyt, és ideális esetben vissza kell juttatniuk a teleszkópot a Naprendszerbe.

Ennek során a játékosok számos érdekességet tudhatnak meg nemcsak magáról a Hubble-teleszkópról, hanem a vöröseltolódásról, a vákuumenergiáról, a gravitációs lencsékről vagy a sötét energiáról is. A cselekmény nem teljesen eredeti, de érdekesen ötvözi az olyan jól bevált fantasy kliséket, mint a sötét manók, a zöld sárkányok vagy a kapzsi koboldok, a mi világunk valóságával, például a Hubble-teleszkóppal.

Bárki játszhat a játékkal

A NASA 2024. március 4-én adta ki ezt a kalandjátékot, amely nem függ semmilyen konkrét rendszertől, így szinte bármilyen létező szerepjátékos társasjátékrendszeren könnyedén játszható.

A játék szerzője egy fiatal NASA-kommunikációs szakember, Christina Mitchell. Az ügynökségnél kezdetben a nyilvánosan bemutatásra kerülő képek kiválasztásában vett részt, de új projektje sokkal messzebbre vitte a tudománykommunikációt: ehhez az igen ambiciózus projekthez.

A játék ingyenesen elérhető közvetlenül a NASA honlapján. A kaland mellett egy stilizált térképet is tartalmaz a fiktív Exlaris bolygó egy részéről.
Szeretnéd megosztani, hogyan alakul a kalandod? Oszd meg a #NASATTRPG jelszóval a közösségi médiában.

 

The Lost Universe -
The Lost Universe – „Sötét titok lebeg Aldastron városa felett a vándorló Exlaris bolygón.”
Hubble lost universe
A Hubble Space Telescope felépítése, 1981

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [8.41 MB]