Hazai hírek

Nem zárják be az összes iskolát, ha jön a járvány második hulláma

Gröhling az egyik érsekújvári szlovák iskola tanévzáróján (A minisztérium felvétele)

Branislav Gröhling oktatási miniszter laptopokat és wifi-csatlakozást ígért az iskoláknak a rendhagyó tanév mai rendhagyó tanévzáróján. Gröhling három érsekújvári szlovák alapiskolát keresett fel, a város magyar alapiskoláját elkerülte.
„Tudatában vagyunk annak is, hogy mi nem működött megfelelően” – mondta a miniszter a tárca sajtóközleménye szerint, elsősorban a távoktatásra és az iskolák internetes hozzáférésre utalva. Úgynevezett digitális hozzájárulást is kilátásba helyezett a minisztérium részéről. „Nem elég, ha pénzt adunk az iskoláknak notebookok vásárlására,  internet is kell. A csatlakoztatással nem volt minden rendben az elmúlt években, ezt is meg kell oldani. Talán egyenesen az iskoláknak kellene pénzt küldenünk arra, hogy biztosítsák az internetes csatlakozást, főleg azokban a régiókban, ahol erre az állam nem képes” – jelentette ki Gröhling.

Az idei bizonyítványok is rendhagyók, a szóbeli értékelés lehetőségéről Gröhling azt mondta, a jövőben is meg akarják tartani ezt a lehetőséget.

Magyarázzuk a bizonyítványt! SIKERÜL MEGFEJTENI, HÁNYAST KAPOTT A GYEREK?

Ma 680 ezer alapiskolás és középiskolás  vette át fertőtlenített kézzel, szájmaszkban a bizonyítványt, 3224 iskolában. Kivételt képez néhány iskola Árvában és Kiszucán, ahol helyi járványgócok alakult ki, ezért több oktatási intézmény zárva van. Körülbelül 62 ezer pedagógus megy el a nyári szünetre azzal a tudattal, hogy szeptemberben kell behozni a diákokkal a lemaradást.

A MINISZTER SZERINT SZEPTEMBERBEN LESZ BEHOZVA A LEMARADÁS

Gröhling azt mondta, a minisztérium készül a koronavírus-járvány második hullámára, augusztus végén ismertetik a terveket. „Nem akarunk ismét minden iskolát bezárni, ha jön a járvány második hulláma” – hangsúlyozta. A terv szerint csak az új járványgócokban zárnák be az iskolákat, a regionális egészségügyi szervekkel egyeztetve.

Ma körülbelül 48 ezer magyar iskolába járó diák számára is elkezdődött a vakáció. Filip Mónika, az OľaNO oktatási államtitkára a pozsonyi Duna utcai magyar alapiskolát és gimnáziumot kereste fel a tanévzárón.
Ha a járványhelyzet engedi, az új tanév szeptember 2-án kezdődik. (l)