Kitekintő

Mérgező növények a kertben

Nagyon sokan rajonganak a növényekért és az állatokért is, ám nem árt szem előtt tartani, hogy bizony mérgező növények is léteznek a kertben, amik időzített bombák lehetnek a gyerekek és kisállatok számára. Nem is gondolnánk, hogy némelyik kedvelt faj is ártalmas lehet kedvenceinkre. A jó hír azonban az, hogy némi odafigyeléssel megóvhatjuk őket a bajtól úgy, hogy még csak a virágainktól sem kell megszabadulni. Hogy valamennyivel megkönnyítsük a beazonosítást, összegyűjtöttünk néhányat azokból a növényekből, amikkel jobb lesz vigyázni!

Vannak olyan növények is, amiknek csak bizonyos részei mérgezőek, például csak a levelei vagy a magjai. Fontos kiemelni, hogy az alábbi lista nem teljes, ezeken kívül is vannak még toxikus növények – mondhatni, ez egy ugródeszka a jövőbeni keresgélésekhez – írja a thespruce.com. Sőt, akadnak köztük olyanok is, amik nemcsak a kutyák, hanem a cicák és az emberek számára is egyaránt veszélyesek lehetnek!

Piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea)

Szívós évelő virágok

Lesznek olyan növények, amik valószínűleg nem fognak meglepetést okozni senkinek sem a mérgezőképességüket tekintve. Íme a legelterjedtebb mérgező évelők:

1. Gyűszűvirágfélék
2. Krizantém
3. Keleti hunyor
4. Gyöngyvirág
5. Árnyliliom
6. Írisz/nőszirom
7. Szívvirág
8. Sisakvirág
9. Közönséges cickafark

Kúszónövények

Számos kúszóféle, beleértve a lentebb soroltakat, káros lehet az ebek számára. Győződjünk meg arról, hogy az udvarunkban vagy annak környékén nincsenek-e mérgező fajták, amik az alábbiak lehetnek:

1. Közönséges borostyán
2. Hajnalka
3. Erdei iszalag
4. Lilaakác
5. Keleti fafojtó
6. Háromkaréjú vadszőlő

Egynyári növények

Az egynyári növényeket tömegesével vásárolhatjuk meg a különböző kertészetekben, azonban nem árt, ha odafigyelünk arra, mit is viszünk haza pontosan. Ha pedig egy – vagy több – négylábú is vár minket otthon, aki még hajlamos megenni a virágokat is, mindenképpen kerüljük el az alábbi két növényt:

1. Sétányrózsa/lantana
2. Begónia

Ha mégsem szeretnénk lemondani a szép, színes lantanákról, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy egy kosárba tesszük a virágokat és felakasztjuk őket. Így csodálhatjuk őket, mutatósak lesznek az udvar bármely pontján, ami talán a legfontosabb, hogy kiskedvenceinket is biztonságban tudhatjuk.

Cserjék

A bokrok és a fák is ékes díszei lehetnek otthonunknak, és talán senkinek sem árulunk el újdonságot, ha azt mondjuk, a kutyák is rajonganak értük. Azonban fontos, hogy észben tartsuk, számos cserje mérgező lehet számukra:

1. Kerti mályvacserje
2. Tiszafa
3. Hegyi babér
4. Hortenzia
5. Szárnyas kecskerágó
6. Havasszépe
7. Puszpáng
8. Fagyal
9. Boroszlán
10. Japán babérhanga

Fák

„Naponta egy alma az orvost távol tartja” – ugye senkinek sem ismeretlen ez a mondás? Vitathatatlan, hogy az alma nagyon egészéges gyümölcs, ám abba már kevesebben gondolnak bele, hogy a magjai cianidot tartalmaznak, sőt, mint kiderült, a levelei is mérgezőek lehetnek egyes állatfajok számára, a galagonyánál pedig szintén ugyanez a helyzet. Ám akadhatnak más meglepetések is a listából:

1. Leander
2. Magyal
3. Aranyeső
4. Tölgyfa

Gumós virágok

Bizony, néha a legszebb, legillatosabb növények tudják a legnagyobb bajt okozni, így kiemelten figyeljünk az alábbiakra:

1. Jácint
2. Tulipánok
3. Liliom
4. Óriás díszhagyma

Mediterrán és trópusi növények

Amilyen mutatós növények, annyira veszélyesek is tudnak lenni. Sőt, ki gondolná, hogy a csodaszernek tekinthető aloe vera mérgező lehet a kölyökkutyák számára? Ezzel a felsorolással talán elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket:

1. Ricinus
2. Taró
3. Aloe vera
4. Papagájvirág
5. Angyaltrombita
6. Konytvirágfélék

Gyomok és más vadon élő növények

Míg a gyomok az emberek számára bosszúságot okoznak, a kutyák nagyon rosszul lehetnek tőlük. Bár vannak ehető gyomok is, ez nem jelenti azt, hogy kedvencünk is nyugodt szívvel falatozhat belőle. Sőt, nagyon sok olyan gaz létezik, amik bizony az emberek számára is mérgezőek. Ismerkedjünk meg hát velük is:

1. Fodros lórom
2. Keserű csucsor
3. Kerek repkény
4. Tojásbogyó
5. Békabogyó
6. Vérzőmák
7. Háromlevelű csápvirág
8. Fagyöngy

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download