Kitekintő Oktatás

Máshol másképp? (iskolakezdés)

A világ számos országában teljesen másképpen néz ki egy tanév, mint nálunk.

Oroszország:

A diákok szeptembertől júniusig járnak iskolába, ahol naponta fél 9-től délután fél 4-ig tanulnak. Az Economist Intelligence Unit listáján, amely az európai országok oktatási rendszerét rangsorolta, az orosz oktatási rendszer a 8. helyet foglalta el.

Anglia:

Szeptembertől júliusig tart az oktatás. A tanulók reggel 9 órától negyed 4-ig ülnek az iskolapadban. Az angolok trimeszterekre osztják a tanévet. A nyári szünet mellett, karácsony és húsvét táján is kapnak egy kis pihenőt a nebulók.

Németország:

Ha siránkozunk, mert hétfőn iskola, akkor gondoljunk szegény német diákokra, akiknek augusztus elején kezdődött el a tanév. Ők május végéig-június elejéig járnak iskolába. Pontos dátum azért nincs, mert arról önállóan döntenek a tartományok. A nyári szünet viszont csak 6 hetes. A diákok oktatása fél 8-kor kezdődik. Némelyikük akár este 6-ig is bent lehet.

Franciaország:

Itt is augusztustól kezdődik a tanítás, ami júniusig tart. A franciák negyedévekre tagolják a tanévet. Ezeket egy-két hetes szünetek szakítják meg. A tanítás reggel 8-tól délután 4-ig tart, de ebből 2 óra ebédszünet. A tanulók szombaton fél napot járnak iskolába. Szerdán és vasárnap viszont nincs tanítás.

Japán:

Április 1-jétől március 31-ig tart az oktatás, ami reggel fél 9-kor kezdődik és délután 5-kor ér véget. A japán diákok 40 perces ebédszünetet kapnak. 2002-ig évi 210 kötelező tanítási nap volt, amit 195-re csökkentettek (Magyarországon 181 a kötelező tanítási napok száma). A japán diákok 2002-ig szombaton is iskolába jártak, de azt mára, pár elitiskolát kivéve, eltörölték.

Kína:

A tanév hivatalosan szeptembertől júliusig tart, de sok diák nyáron is bejár az iskolába, hogy tanuljon. A kínai gyerekek reggel fél 8-tól 5-ig vannak az iskolába, de közben hazamehetnek ebédelni.

Egyesült Államok:

Államonként eltérő a tanév. Egyes államokban szeptembertől júniusig, máshol augusztustól májusig tart az oktatás. Sokan rácsodálkozunk, amikor azt olvassuk, vagy halljuk, hogy „5 éves iskolás”. Ez nem tévedés, ugyanis az amerikai gyerekek már 3 éves koruktól elkezdik az „előiskolát”, ahol számokat és betűket tanulnak, 5 éves kortól óvodába járnak, ám ez inkább iskola, hiszen már házi feladatot is kapnak a kicsik.

Ausztrália:

A diákok nagyjából 200 napot járnak iskolába. A tanév január végétől december végéig tart. A nyári szünet december végétől január végéig tart. A 9-11 hetes tanítási negyedéveket, kéthetes szünettel szakítják meg. Az ausztrál diákok reggel 9-től délután fél 4-ig ülnek az iskolákban.

(Forrás: marmalade.hu)