Hazai hírek

Januártól megszűnik az iskolai ingyenebéd

A kormány jövő januártól megszünteti az ingyenes iskolai étkeztetést, a szülőket adóbónusszal kárpótolja. Megszűnik tehát a csiprendszer az iskolai étkezdékben, a lejelentéssel járó problémák, és feltehetően kevesebb lesz az adminisztráció.
A kérdés, hogy mi lesz az iskolakonyhai fejlesztésekkel, hiszen az iskolák felkészültek arra, hogy több gyereket járatnak a szülők ebédre, ha azt ingyen adják. Sok önkormányzat ezreket költött az iskolakonyha bővítésére, konyhai felszerelésre, és több konyhai alkalmazottra volt szükség.

Az ingyenebéd eltörlését adóbónusszal kompenzálják. A 6 évesnél fiatalabb gyerekek után járó adóbónusz most havi 46,44 euró, 6 évnél idősebb gyerek után ennek a fele, 23,22 euró. A kormány megszünteti ezt a különbséget, vagyis az iskoláskorú gyerekek után is 46,44 eurós adóbónusz jár, az emelés összege pedig nagyjából megegyezik az iskolai étkeztetés havi költségével.
Az éppen állástalan vagy hátrányos helyzetű szülők gyerekei szimbolikus 1 centért ebédelhetnek januártól az iskolában. (l)