A szülők eldönthetik, online vagy offline tanuljon a gyermekük
Kitekintő Oktatás

A szülők eldönthetik, online vagy offline tanuljon a gyermekük

Nem idehaza, hanem Szerbiában.

BELGRÁD • A szaktárca a tanítás többféle modelljét dolgozta ki, amelyeket az országos válságtörzs elé tár. Rugalmasságra törekedtünk – nyilatkozta Mladen Šarčević szerbiai oktatási miniszter.
nastava, na, daljinu, rts, snimanje, ucenje
Tanjug (Sava Radovanović)
Elmondta, az általános iskolások szülei eldönthetik, ősztől gyerekeik online követik-e az órákat, de feleltetéskor kötelesek bemenni, hogy osztályzatot szerezzenek, vagy iskolába járnak és ott tanulnak.
Szerinte ez utóbbi az alsós diákoknak ajánlott, hiszen a gyerekek 12 éves kor alatt a törvény szerint sem maradhatnak egyedül otthon. Pedagógiai szempontból főként az elsősök számára fontos az élőben történő tanítás, hogy megszokják az iskolát, vagyis be kell illeszkedniük az iskolai környezetbe – érvelt Šarčević.

Annyit már lehet tudni a tanévkezdésről, hogy szeptember elsejétől az általános iskolásoknak négy órájuk lesz, mégpedig 35 percesek. Októbertől a nyolcadikosoknak fokozatosan növelik majd az óraszámukat.

A közzétett részletek szerint az elsősök és másodikosok 8-tól 11 óráig lesznek az iskolában.

A harmadikosok és negyedikesek 11-től délután két óráig. Az ötödikesek és hatodikosok kettőtől 17 óráig, a hetedikesek és nyolcadikosok pedig 17 órától este nyolcig.

Az óvintézkedések szerint a diákoknak és a tanároknak is védőmaszkot kell viselniük. Egy teremben legfeljebb 15 diák tartózkodhat, a váltások között pedig rendszeresen fertőtlenítést végeznek.

A középiskolások esetében más modellt követnek. Általában két váltásban tanulnak. Váltogatni fogják az online és az iskolai oktatást. Egy hétig az elsős és másodikos középiskolások járnak be, a másik héten a harmadikos és negyedikes tanulók. Amikor otthon maradnak, digitálisan követik a távoktatást.

Forrás:

Kapcsolódó:

A minisztérium terve alapján a tanároknak egész nap dolgozniuk kellene