Hazai hírek

Nincs elég óvodai férőhely?

Nincs elég óvodai férőhelyAz Oktatási Minisztérium közzétette az óvodák hozzáférési indexét. A legjobb hozzáférhetőség a Nyitrai régióban, a legrosszabb a Pozsonyi régióban van. Nincs elég óvodai férőhely.

Az index nem a legaktuálisabb, de átfogóan megmutatja az óvodai oktatás elérhetőségét egy-egy településen. Az adatokat 2022 szeptemberében gyűjtöttek és csak azokat a településeket értékelik, ahol van óvoda, függetlenül a szolgáltatótól (önkormányzat/egyház/magán). Az ország 2927 települése közül csak 2069 településen volt óvoda a fennmaradó 858 településen nem volt.

Az Oktatáspolitikai Intézet (IVP) által készített felmérés célja az, hogy tájékoztassa a közvéleményt arról, hogy Szlovákia településein milyen az óvodai ellátás helyzete. Az Index segít a településeknek abban, hogy más településekkel összehasonlítva felmérjék helyzetüket.

Az óvodák elérhetőségének értékeléséhez négy összetevő, nevezetesen a kapacitás, a kereslet, a díjak és a demográfiai adatok kerültek felhasználásra. Az elemzők úgy dolgoztak a hiányzó helyek számával, hogy a rendelkezésre álló kapacitás figyelembevétele után a közösségben lakó összes 3-5 éves gyermeknek legyen óvodai helye. Figyelembe vették továbbá az elutasított kérelmek számát, az átlagos tandíjakat, valamint a körzetben 2030-ra az óvodáskorú gyermekek 2022-hez képest előre jelzett népességszámát. A települések négy összetevőre kapott pontszámai egy 0-tól 10-ig terjedő eredményindexet alkotnak, ahol a magasabb index az állam más településeihez képest jobb elérhetőséget jelez.

Az index azt mutatja, hogy az óvodák legrosszabb elérhetősége a pozsonyi régióban van, ahol a települések 73%-ának indexe 5,0 alatt van. Ezt követi a zsolnai régió (41%) és a trnavai régió (33%). A legjobb megközelíthetőség a Nyitrai régióban van, ahol a települések mintegy fele 7,0 feletti indexet ér el.

Az értékelés kimutatta, hogy a Besztercebányai régióban minden második településen, az eperjesi régióban pedig a települések 39 százalékában nincs óvoda.

 

Interaktív táblázat

Letölthető adatok:

%d bloggers like this: