Hazai hírek

Számítógépet kap minden pedagógus a minisztériumtól

És minden diák is – na persze nem egyszerre, hanem fokozatosan, évfolyamonként. Ez Branislav Gröhling oktatási miniszter egyik tanévindító ígérete. Reményei szerint két év múlva már minden központi felmérőt online írnak a tanulók, beleértve az ötödikesek és a kilencedikesek tesztelését, valamint az érettségiket is.

„A középiskolákkal kezdjük, fokozatosan minden iskolát fel kell szerelni számítógépekkel, amelyeket a diákok kikölcsönözhetnének, otthon is használhatnának, ha az élet úgy hozza

– utalt a járványra és a távoktatásra a TASR-nek adott interjúban Gröhling.

A fejlesztést két fázisban végzik, először a tanárok kapnak számítógépet, utána a diákok, a pénzügyminisztériumtól kérnek erre pénzt, és uniós támogatásokat is felhasználnak.

„A középiskolai tanárokkal kezdjük. Aztán a középiskolák első évfolyamával, minden évben számítógépeket kapnak az elsősök, így a diákoknál négy év alatt fut ki az egész projekt”

– magyarázta Gröhling. Ezután az alapiskola felső tagozata következik, az ötödikes tanulókkal.

A járvány első hulláma idején 32 ezer gyerek nem tudott részt venni a távoktatásban, Gröhling elmondta, ha ismét távoktatás lesz valamelyik iskolában, ezek a gyerekek munkalapokon kapják meg a feladatokat, a tárca állítása szerint már gondoskodott erről, és pénzt is elkülönítettek az ezzel kapcsolatos kiadásokra. (l)