Szabadidő

Velünk lehet kukoricázni…

1-gyuran-kukoricazas-10-1024x768Gyermekkoromban még játszottuk ezt a játékot az olajos deszkapadlón, a szénnel rakott vaskályha mellett, a nemesradnóti iskolában. Emlékszem az osztályterem jellegzetes illatára és a közösen megélt játék örömére. Alig vártuk a szünetet, hogy körbe ülve játszhassunk. Nem kis fáradtság volt elsajátítani a kukoricakoszorúk felszedésének készségét (részletesen a fotóknál). Lehet, hogy innen származik a mondás: “Nem kukoricázom veled!”, mert sem annyi időm, se türelmem nincs hozzá?! Viszont, akinek sikerül az osztályokon végig menni, nem tudja elfelejteni!!! Lássuk! (Gyurán Ágnes)

Tizenöt kukoricaszemből kis koszorút fűzünk tűvel vastag cérnára. A végét jó erősen csomóra kötjük. Ezt megismételjük még négyszer, tehát 5 koszorút kapunk. Ezekkel fogunk játszani úgy, hogy a tenyerünkbe vesszük valamennyit és mindet az asztalra dobjuk. A koszorúk véletlenszerűen helyezkednek el.

 

1. osztály: Egyet az 5 koszorúból a tenyerünkbe veszünk. Feldobjuk a levegőbe és közben ügyesen és gyorsan felveszünk 1 koszorút a tenyerünkbe, aztán elkapjuk a feldobott koszorút (tehát 2 van a tenyerünkben). Majd újból feldobjuk az elsőt a levegőbe és felvesszük a következőt, aztán elkapjuk a feldobott koszorút (3). Tehát egyesével szedjük fel a koszorúkat. Ha mindet felszedtük és nem esett félre a feldobott koszorú, folytathatjuk a 2. osztályban.

2. osztály: Szétdobjuk a kukoricát és egyet ismét a tenyerünkbe veszünk. Most kettesével szedjük fel a kukoricakoszorúkat és ügyesen elkapjuk a feldobott koszorút is. Ha mind a kétszer sikerül felvennünk a kukoricakoszorúkat úgy, hogy nem esett le a feldobott sem, átlépünk a harmadik osztályba.

3. osztály: Feldobjuk, felveszünk egyszerre 3-at, elkapjuk. Feldobjuk felvesszük az 1-et és elkapjuk. Ha hiba nélkül sikerült, jön a 4. osztály.

4. osztály: Feldobod, mind a 4-et felveszed egyszerre és elkapod. Ha sikerült, kijártad a kukoricázás első iskoláját és kapsz 1 pontot. Aztán kezdheted előlről a következő pontért. Ha valaki hibázik, át kell adnia a koszorúkat a következő játékosnak. Akkor folytathatja, ha ismét hozzá kerül a kukorica és attól az osztálytól folytathatja, amelyikben a hibát elkövette. A játékosok száma lehet bármennyi, csak körben kell ülniük. A játék bármikor megszakítható és folytatható. Ha a játékosok megegyeztek a végső időpontban, akkor az nyer, akinek a legtöbb pontja van.
Jó szórakozást!

 

Gyere kukoricázni! (népi játék)