Kitekintő

Az olasz iskolákban szeptember 14-én kezdődik a tanítás

A járványügyi intézkedésekről szóló pontos útmutatót a napokban kapják meg az intézmények vezetői. A kötelező másfél méteres távolság biztos szerepelni fog az előírások között, és a normálisan 30 fős osztályok helyett idén csak 20 fős osztályokat indítanak.

Ebben a Róma központjában lévő iskolában már kiverték a könyvtár egyik falát, hogy tágasabb legyen a hely

Az iskolák most gyakorlatilag versenyt futnak az idővel, ami a vezető tanárok országos egyesületének elnöke szerint azért van, mert sok időt vesztegettek el tétlen várakozással.

„Tisztában vagyok azzal, hogy vannak csúszások. Ezek oka részben az, hogy bizonyos döntések túl későn születtek meg. Nem pusztán azért, mert féltünk egy-egy rossz lépés esetleges következményeitől, hanem azért is, mert bizonyos problémák összeadódtak az évek alatt”  – nyilatkozta Antonello Giannelli, a vezető tanárok országos egyesületének elnöke.

Az igazi kockázatot a családok vállalják azzal, hogy iskolába küldik a gyerekeiket, de nem tehetnek mást, mert a szülőket tömörítő közösség szerint már a tavaszi 3 hónapos kihagyásnak is lehetnek következményei a jövőben.

„Attól tartunk, hogy majd amikor végeznek, és kikerülnek a munkaerőpiacra, akkor nehézségeik lesznek, mert a tanulmányaikra, illetve a tudásukra rányomta a bélyegét a járvány” – véli Paola Misino, a szülői közösség tagja.

Nehézség még, hogy az olasz iskolák több mint fele az 1970-es évek előtt épült. Ezekben az épületekben nem egyszerű betartatni a másfél méteres távolságot.

És tervezni is nehéz, hiszen a több mint 2 millió egyszemélyes iskolapad, amit összesen rendeltek Olaszországban, még nem érkezett meg.

Olaszországban 20 ezer új tanteremre lenne szükség ahhoz, hogy mindenhol be lehessen tartani a biztonságos távolságot. 

(Via Euronews)