Kitekintő

XXI. század ellenesek és megúszásra játszanak • tankönyvek

Magyraország • Elindult a tanév, de még mindig okozhat meglepetéseket.

Az új 8. osztályosoknak készített földrajz munkafüzetben szerepel a következő feladat. Vajon beugratós kérdések?

© tankonyvkatalogus.hu

A feladat így szól: „Vitassátok meg a menekültekkel kapcsolatos állításokat! Mely érvek alapulnak előítéleteken? Színezd kékre! Melyeknek lehet valós okuk? Színezd sárgára!”

Elveszik előlünk a munkahelyeket.

Bűnöző életmódot fognak folytatni.

Betegségeket terjesztenek.

Erkölcsi kötelességünk segíteni azokon az embertársainkon, akik a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak.

Európa maradjon az európaiaké!

Azért jönnek ide, mert itt nem kell dolgozniuk.

Az új tantervhez kapcsolódóan néhány „érdekesség” már korábban is szemet szúrt a szemfülesebbeknek. Az ötödikesek irodalomkönyvében például tündérekkel, szivárvánnyal és griffen lovagló huszárral is találkozhatnak majd a diákok – a képek magukért beszélnek. De a könyvbe egy Kányádi Sándor mondat is bekerült, amelyet a költő lakodalmi rigmusként idézett egy interjúban, viszont a tankönyvben teljesen más jelentést hordoz. Az említett oldalt itt nézhetitek meg.

Az Iskola a határon oktatási Facebook-csoportban pedig érdekes egyezést vettek észre az új nemzeti tantervhez készült tankönyvek és a régi Mozaikos matekkönyvek között. Ezt itt nézhetitek meg.

Kapcsolódó:

A szaktanárok szerint komoly gondok vannak az új tankönyvekkel

Az irodalomkönyvek gyerek-, nyelv- és 21. század ellenesek és megúszásra játszanak, a történelemkönyvek pedig zanzásított verziók és nincs bennük kevesebb tananyag, csupán kevesebb oldalba sűrítették az eddigit – a szaktanárok szerint vannak gondok az új tankönyvekkel.

Forrás: eduline.hu