Hazai hírek

Ha pozitív lesz a szülő tesztje, nem mehet iskolába a gyerek

 

Hétfő reggel az óvodák és az iskolák kérhetik a szülőtől, hogy mutassa meg a vírustesztjét.
A 10 évnél fiatalabb gyerekeket nem kell elvinni a hétvégi országos tesztelésre, így nem derül ki róluk, hogy fertőzöttek-e. Azonban ha a szülő (vagy más, a gyerekkel egy háztartásban élő) tesztje pozitív lesz, a háztartás minden tagjának karanténban kell maradnia, a gyerekek sem mehetnek óvodába, vagy ha alsó tagozatosok, iskolába. (A felső tagozat a tesztelés után is zárva marad, bár akinek negatív a tesztje, szabadabban mozoghat, mint ezen a héten.)

Ne keverje össze senki a kijárási korlátozás és a karantén fogalmát!

Ha a szülő tesztje pozitív, akkor nemcsak a saját körzeti orvosát, hanem a gyerekorvost is fel kell hívni, aki pontosan tudja, mi a teendő, és az ő igazolásával és engedélyével mehet majd iskolába a gyerek.
A szülő csak 5 hiányzási napot igazolhat a gyereknek.

Az országos teszteléssel kapcsolatban ezt az eljárást négy napja ismertette az oktatási miniszter, majd a következő nap a védelmi miniszter is, aki a tesztelés levezénylésével van megbízva. Ennek ellenére egy pontosító kérdés tegnap meglepte Marek Kraí egészségügyi minisztert, csodálkozva kérdezte a mellette álló kormányfőtől, hogy a gyerekeknek vajon karanténban kell-e maradniuk. Egy egészségügyi miniszternek, aki orvos is, már csak ezért illene azonnal lemondani.