Hazai hírek

Iskolák és COVID-19

Mit ismer a tudomány és mit nem?

iskola covid szajmaszk
Szemafor

Világszerte egyre több adat áll rendelkezésre, ennek alapján pedig egyre tisztábban látszik, hogy az iskolák nem szolgálnak kifejezett gócpontként a járvány számára. Ez nem jelenti, hogy nem lennének esetek, de ezek többnyire kevés embert érintő terjedési láncolatokként jelentkeznek, semmiképp sem hasonlítható például az idősotthonokban tapasztalt jelenséghez.

Ugyanakkor egyre több adat támasztja alá, hogy a gyermekek is képesek fertőződni, akár tovább is adni a vírust, illetve az életkorral ez a fogékonyság és fertőzési képesség is általánosabbá válik. Mégis az iskolai gócpontok hiánya miatt az iskolás korú gyermekek leginkább követik a társadalmi járványdinamikai mutatókat mintsem érdemben alakítanák azt.

Az alap felvetés az iskolák megnyitásakor az volt, hogy amennyiben a közösségi terjedés mértéke alacsony, úgy várhatóan az iskolanyitás is biztonságosabb lehet. Ennek ellenére a tapasztalat azt mutatja, hogy olyan helyeken is, ahol a közösségi terjedés jelentős volt, az iskolai járványok elmaradtak. Olaszországban több mint 65 ezer iskola nyílt meg szeptemberben, melyek közül négy hét alatt csupán 1211-ben igazoltak fertőzéseket. Ezek közül 93%-ban egy igazolt esetet ismerünk.

Az iskolák tekintetében az is megfigyelhető, hogy főként az ott dolgozókra jelent kockázatot a vírus intézményi terjedése – angliai adatokon látszik, hogy a 30 igazolt intézményi járvány dolgozók körében terjedt és csupán két esetben igazoltak tanulók közti terjedést.

Gyermekek körében egyébként a tünetmentes fertőzés is gyakorinak számít – szintén angliai adatokból ismert, hogy a 2-15 éves korosztály 50%-a nem mutatott tüneteket.

Mi lehet a magyarázat?

A rendelkezésre álló járványtani adatok elemzése alapján a legvalószínűbb, hogy a 12-14 év alatti gyermekek kevésbé fogékonyak a fertőzésre, mint a felnőttek. Amennyiben pedig mégis megfertőződnek, akkor is kevésbé figyelhető meg a vírus tovább adása.

Természetesen számos nyitott kérdés van még, melyeket tudományos alapossággal kell megválaszolni, mindenesetre az eddigi megfigyelések ezt a forgatókönyvet támasztják alá.
Így intézményi szinten különösen fontos az ott dolgozók védelme, a közösségi transzmisszió lehetőségekhez mérten történő csökkentése- még amennyiben a tudományos adatok azt is sugallják, hogy gyermekek körében nehezebben terjedhet.