Egyéb kategória

A Harmos Károly Országos Képzőművészeti Pályázat értékelése

A XXIII. Harmos Károly Országos Képzőművészeti Pályázat értékelése

 „Nem gondoltam soha, hogy ilyet én egyszer leírok,

            De olyan jó lesz majd, ha újra iskolába járhatok…”

 részlet Szaksz Patrik / 10 éves / Távoktatás című verséből  

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége társszervezőivel együtt az idei tanévre is meghirdette a XIII. Harmos Károly Országos Képzőművészeti Pályázatot.

A pályázat évenkénti meghirdetésével Harmos Károly festő és grafikus, a komáromi művészképzés kiemelkedő egyéniségének emlékét kívánjuk ápolni és ébren tartani, aki sok-sok tehetséget indított el pályáján.    

Mindannyiunk örömére 273 alkotás érkezett a képzőművészekből és művésztanárokból álló bíráló bizottság kezébe. Szebbnél szebb alkotásokkal örvendeztettek meg bennünket az óvodások, alap-és középiskolások, és a speciális iskolák tanulói a korcsoportjuknak megfelelő témákban. Ötletes illusztrációk készültek Kányádi Sándor verseihez, Rákóczi emlékét is sokféleképpen, de minden esetben méltóképpen örökítették meg a nagyobbak, illetve a Csinom Palkó című táncdalhoz is leleményes, vidám, életigenlő ábrázolások készültek. Puskin megállapítása vált tapintható valósággá a pályaművekben, miszerint „A képzőművészetben az ember keze, elméje és szíve együtt alkot.”

Méltó körülmények között Alsósztregován, a Madách-kastélyban szerettük volna megtartani a díjátadót november 20-án. A koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt azonban csak a honlapunkon tudjuk ezt megtenni.

A távoktatás egyelőre az alapiskola felső tagozatos tanulóit, a középiskolás diákokat és a felsőoktatást érinti, de jó lenne, ha az összes tanuló/diák minél hamarabb iskolába járhatna, és a mottóban megjelent gondolat beteljesülne.

Bízzunk abban, hogy a sötét felhők előbb-utóbb elvonulnak, és a díjátadó a digitális térből átkerül a valóságba.

Addig is örüljünk a sikereknek, írjunk verset, költsünk dallamokat, rajzoljunk, fessünk… színezzük ki a világot!

Minden egyes pályázónak szeretettel gratulálunk. Reméljük, hogy a tollat, ecsetet, ceruzát ezentúl is gyakran a kezetekbe veszitek, hiszen a művészet derűt, humort, szépséget áraszt, és erre van mostanában a leginkább szükségünk.

Fekete Irén elnök

A XIII. Harmos Károly Országos Képzőművészeti Pályázat EREDMÉNYE

Összesen 33 oktatási intézmény 273 képzőművészeti alkotásából válogatott a zsűri, melynek tagjai az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola (Berettyóújfalu) művésztanárai voltak.

50 díjazott alkotást és 53 kiállításra alkalmas alkotást válogattak ki. Legtöbb pályamunka Ipolyságról, a Pongrácz Lajos Alapiskolából érkezett.

22 intézmény 26 felkészítő pedagógusának 96 tanulója került az eredményesek közé.

A díjnyertes gyermekmunkákból kiállítás készül, mely megtekinthető Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Múzeum, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában (Žižkova ulica 18) 2021. február 17 – 2021. április 15. között.

Kategóriánként:

 1. kategória – óvoda: 24 alkotás érkezett
 • Díjazott: 8
 • Kiállított: 7
 1. kategória – alapiskola alsó tagozata: 136 alkotás érkezett 
 • Díjazott: 27
 • Kiállított: 29
 1. kategória – alapiskola felső tagozata és és a nyolcosztályos gimnáziumok első négy évfolyama: 102 alkotás érkezett
 • Díjazott: 11
 • Kiállított: 13
 1. kategória – középiskola: 4 alkotás érkezett
 • Díjazott: 2
 • Kiállított: 1
 1. kategória – speciális alapiskola: 7 alkotás érkezett
 • Díjazott: 2
 • Kiállított: 3

Íme, a legügyesebbek névsora:

 

A nagymegyeri Puskás Mátyásnak köszönhetően külön-külön bemutatjuk az eredményes alkotásokat videó formájában.

Díjazott alkotások


Kiállított alkotások