Informatika Tanuljunk

Informatika – Az egér

Az egér (mouse) a grafikus operációs rendszerek megjelenésével vált nélkülözhetetlen perifériává.

Használata nagyban megkönnyíti a számítógéppel végzett munkánkat. Az egér mozgatásával egy mutatót (kurzor) irányíthatunk a képernyőn, és segítségével különböző műveleteket végezhetünk el az ott található objektumokon.

Működésük alapján két típusát különböztetjük meg:
1. Optikai egér: Az egér az alatta lévő felületet világítja meg, és a visszavert fénysugárból határozza meg a mozgás irányát.
2. Golyós(mechanikai) egér: Egy gumival bevont fémgolyó mozgását követi két érzékelő korong az egyik a függőleges- míg a másik a vízszintes elmozdulás állapotát figyeli.

Csoportosítás a gombok száma szerint:
– 1 gombos
– 2 gombos
– 3 gombos
– Több gombos
– Görgős – a középső gomb a görgő (Kattintás nélkül lehet segítségével a képernyőn haladni)

egérÁltalában egy hagyományos egéren két billentyű van. Ha jobb kézre van beállítva az egér, akkor a bal gombbal parancsot adunk („okézunk”), a jobb gombbal menüt jelenítünk meg. (Ha lenyomjuk a jobb gombot, akkor előugrik egy ablak, ami menüt tartalmaz) Ha valaki bal kezes, akkor be lehet állítani, hogy a két billentyű feladata (funkciója) felcserélődjön.

Az egér általában USB csatlakozóval (esetleg vezeték nélkül, blutooth kapcsolattal) csatlakozik a számítógéphez, de korábban léteztek soros és PS/2 csatlakozós egerek is.

Laptopon golyó („hanyategér”), vagy érintős egér (touchpad ,ejtsd :„tácsped”) esetleg mini joystick (TrackPoint, pointing stick) tölti be az egér feladatát.

 

Douglas Engelbart az első számítógépes egeret tartja kezében, jól láthatók a kerekek, amelyek a munkafelülettel érintkeznek.
Az első egerek soros porton keresztül csatlakoztak a számítógéphez.
%d bloggers like this: