Matematika Tanuljunk

Matematika 3. osztály – Az óra

A törtek ismétlése, óra beosztása, játékos feladatok az órával kapcsolatban.

Amikor a gyerek már ismeri a számokat és az alapvető számtant, vagyis 6-8 éves korában már elkezdhetitek az óra tanulását. A legjobb módszer ezen cél elérése érdekében egy jópofa óra vásárlása a gyerek részére.

Ismertessük meg vele az óra összetevőit és játsszunk különböző játékokat, melynek segítségével megtanulhatja az órát.

Az alábbi tippek segítségével könnyebben megtaníthatod gyermekednek az óra használatát és a pontos időt:

  1. Vásároljunk egy olyan órát, mely elbűvöli a gyereket. Kulcsfontosságú az, ha meg akarunk valamit tanítani, akkor hogy kedvelje a bizonyos dolgot. Izgatott lesz, ha órája kedvenc rajzfilmfiguráját vagy állatát ábrázolja, és élénk színekben pompázik.
  2. Hangsúlyozzuk az óra ismeretének fogalmát mint egy kimagasló, nem pedig kötelező eredményt. Nyomatékosítsuk, hogy ő növekedésben van, és mint minden nagylánynak, fiúnak, így neki is ismernie kell a pontos időt.
  3. Magyarázzuk el, hogy a nagy mutató a perceket, a kicsi pedig az órát mutatja. Ha problémát jelent, hogy ezt észben tartsa, mondd neki, hogy: “Több perc van, mint óra, épp ezért a perceknek nagyobb ívre van szükségük.”
  4. Ismertessük meg vele a számokat, amelyek az órán találhatóak. Magyarázzuk el, hogy 60 másodperc után (vagy miután a harmadik, a legvékonyabb mutató teljesen körbemegy) egy újabb perc kezdődik.
  5. Amikor a gyermek már tudatában van a másodpercek sorrendjével, kezdhetjük magyarázni, hogy a percekből hogyan alakulnak ki az órák. Bizonyosodjunk meg, hogy különbséget tud tenni a percek és másodpercek között.
  6. Kérdezzük meg naponta a gyermekünktől, hogy hány óra van (mennyit mutat a kis, illetve a nagy mutató). Dicsérjük meg minden alkalommal, amikor helyesen válaszol, esetleg jutalmazzuk meg valami aprósággal. Ha hibázik, javítsuk ki és dicsérjük meg a próbálkozásért!