Hazai hírek

Gröhling: csak két lehetőség van, oltás vagy megfertőződés

csak két lehetőség
(Fotó: FB – BG)

Csak két lehetőség van, aki nem oltatja be magát, az év végéig biztosan elkapja a koronavírus-fertőzést – kétféle ember lesz: beoltott és megfertőződött.

Fiatal vagy idős – mindenkinek meg kellene fontolnia szeptemberig, hogy mit választ, az oltást vagy a megfertőződést – írta a közösségi hálón Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter.

Megjegyezte, hogy szeptembertől ez a két választási lehetőség lesz, de a beoltatlanok maguk dönthetik el, hogy melyiket akarják. Jön ugyanis az agresszívebb delta variáns és az újabb járványhullám: „ezt nem én találtam ki, folyamatosan erre figyelmeztetnek a járványügyi szakértők és az egészségügyi szakemberek” – tette hozzá.

„A delta variáns sokkal fertőzőbb, és december végére már csak kétfajta ember lesz Szlovákiában: aki elkapta a fertőzést, és aki beoltatta magát. Előbb vagy utóbb minden beoltatlant megfertőz a vírus” – jelentette ki az oktatási miniszter.

„Persze bárki gondolkodhat úgy, hogy megkockáztatja a fertőzés átvészelését, esetleg a postcovid szindrómákat*. De senki sem tudja megjósolni, hogy kinél lesz enyhe lefolyású a betegség. Fiatal, egészséges, életerős emberek is belehaltak a betegségbe” – tette hozzá az oktatási miniszter.

Az átoltottság a tantermi oktatást, illetve a távoktatást is befolyásolja, erről itt írtunk:
Az alacsony átoltottságú járásokban szinte biztosan újra bezárják az iskolákat


A COVID-19-fertőzés után jelentkező összetett tünetegyüttes vagyis a poszt-COVID szindróma alatt összefoglalóan a tünetek kezdete utáni négy héten túl elhúzódó, késői maradványtüneteket, károsodásokat nevezzük. Amennyiben Ön átesett a fertőzésen, de még mindig légszomjat, erős fáradékonyságot, heves szívverésérzést, alvászavart, szédülékenységet, tartósan nem múló ízlés- és szaglászavart vagy -vesztést tapasztal, feltehetően poszt-COVID szindrómában szenved. Erre hajlamosíthat súlyosabb lefolyású betegség, illetve meglévő társbetegség is, mint például krónikus szív-érrendszeri vagy légúti betegségek, anyagcsere-betegségek, amelyek mind-mind a COVID-infekció kockázati tényezői között is szerepelnek. Kevesen tudják, de a tüdőn és a szíven kívül a COVID-19 betegség a központi és a környéki idegrendszert is megtámadhatja. Súlyos esetben azonnali orvosi kezelést igénylő stroke vagy szintén kezelést szükségessé tevő polyneuropathia is kialakulhat. A COVID-19 fertőzés a mentális egészségre is hatással van. A mentális problémák gyakorisága COVID-19-en átesettek körében kifejezetten megnőtt, szorongás, depresszió, alvászavar és úgynevezett „brain fog” – vagyis lomha, tompa, nehézkes gondolkozás (úgynevezett „ködös agy”) jelentkezhet. Ezek mindegyike jelentős életminőség-romláshoz vezethet.