Felhívások Oktatás

Nyitnak az iskolák és óvodák, de…

Branislav Gröhling oktatási miniszter sajtótájékoztatója a hétfői iskolanyitás pontos feltételeiről. Alapjában véve kinyitják az alapiskolák alsó tagozatát és a középiskolák, szakközépiskolák végzős évfolyamait hétfőn, február 8-án. Az alsóbb évfolyamos gyerekek rendszeres tesztelését nem teszik kötelezővé, de egyik szülőjükét és a pedagógusokét igen, negatív tesztre lesz szükségük a végzős diákoknak is. Hétfőtől az óvodák is fogadhatják az összes gyereket, nem csak a létfontosságú ágazatokban dolgozó szülőkét. Nem feltétlenül hétfő a nyitás dátuma, minden attól függ, hogy mikor tudják letesztelni az alkalmazottakat és a szülőket.

Elindulhat az individuális képzés a művészeti alapiskolákban, folytatódik a tanítás az egészségügyi szakközépiskolákban, és az ezekhez tartozó diákszállók is kinyitnak. Az alsóbb évfolyamos gyerekek tesztelését nem teszik kötelezővé, de egyik szülőjükét és a pedagógusokét igen. A középiskolások és az iskolai dolgozók csak negatív teszttel léphetnek be az iskolába. Természetesen a regionális közegészségügyi hivatal (RÚVZ) azonnal bezárathatja azt az iskolát, ahol romlik járványügyi helyzet.

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter a kormánysajtón azt mondta, hogy az óvodák és iskolák megnyitása a jelenlegi helyzetben felelőtlen döntésnek tűnhet, de ezt az ún. Covid-automata fekete zónájára vonatkozó előírások szigorításával együtt teszik meg. Ebben a zónában vagyunk most.

covid-automat