Tanuljunk Természetismeret

Űrkutatás • Hol vagyunk a világegyetemben?

Hol vagyunk a világegyetemben? Honnan tudjuk, mennyi csillag van az égen? Meddig látunk szabad szemmel? Kik fedezték fel az univerzum valódi méreteit és mikor? Mik azok az IA típusú szupernóva robbanások és miért érdekesebbek a többinél?

univerzumFrissítés a videó feltöltése után: A videóban taglalt távolságméréshez eleinte nem a supernóvákat, hanem a hasonlóan egységes fényerejű cefeidák (pulzáló változó csillagok) fényeit használta fel Edwin Hubble. A későbbi pontosítások során kezdték csak el használni a videóban is hallható szupernóva fényességéből származtatható méréseket.

Senki sem tudja, hogy mekkora a világegyetem, s függ-e a mérete a benne lévő anyag mennyiségétől. Az anyag maga is egy eléggé meghatározatlan fogalom, s még ma is más-más definíciókkal illetik a tudomány más-más szegmensei. Jelenlegi ismereteink szerint a világegyetem kora 13,8 ± 0,2 milliárd év. Az egyik legtávolabbi ténylegesen megfigyelt objektum, az UDFj-39546284 galaxis. Hogy mennyi galaxis, és csillag van ebben a hatalmas térben, melyben élünk, arról nem tudunk semmi biztosat, ugyanis még néhány évvel, évtizeddel ezelőtt sem volt közös egyetértés a kérdésben. Míg az 1970-es évek elején mintegy 30 milliárd galaxist, Fodor Lajos István 1979-ben csupán 10 milliárdot, Hawking 1982-ben már több százmilliárdot, Sagan 1996-ban kereken 100 milliárdot feltételezett.