Hazai hírek

Volt miniszter, nincs miniszter, sőt vissza se jön

Ha valakinek már hiányzott a napi kormányfői facebook bejegyzés, most elégedett lehet. Igor Matovič kormányfő mai Facebook bejegyzése némi fényt vetít a kormányválság megoldására. Úgy látszik sikerült megszabadulnia az SaS minisztereitől és magától Richard Sulíktól is. Ez annyira fellelkesítette, hogy már a hármas koalíció létrehozásán elmélkedik, nem számolva a liberálisokkal. 

Egy KIS IGAZSÁG A KÁOSZBAN
Sziasztok, tudjátok, hogy az elmúlt hetekben keveset kommunikáltam – annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb üzenetet küldjem a médián keresztül, és keressek egy lehetséges megállapodást a koalíciós partnerekkel.
De mivel újra terjed a szokásos sport a szavak és a tettek jelentésének megváltoztatására, azért írom ezt a bejegyzést, hogy közelebb kerüljünk az igazsághoz a tényeket követve.

HOL AKADTAK EL A KOALITÁCIÓS TÁRGYALÁSOK?
Richard Sulík nyilvános ígéretet tett arra, hogy ha nem én leszek a miniszterelnök, akkor ő sem lesz a kormányban. Azt mondtuk, hogy elfogadtuk az ajánlatot, mert kulcsfontosságúnak tartottuk a nyugalom biztosítását a kormány ülései során. Nem lesz stressz, sértés, vularizmus és kiabálás.
Emellett követeltük az SaS eredeti ígéretének teljesítését, az egészségügyi bizottság vezetőjének távozását és a kölcsönvett minisztérium visszaadását, mivel az SaS a választási eredmények alapján csak kettőt kaphatna.
Az SaS nem volt hajlandó megfelelni a jövőbeni kormány működésének mindhárom feltételének. Bár lemondtak a miniszterek, Richard Sulík alapvető új kiegészítő feltételként tűzte ki, hogy visszatérjen az újjáalakuló kormányba. Ez OK? Gyerekes: „Ha Igor ott van, ott kell lennem nekem is.”
És ez vasárnap óta, 6 napja ezen a holtponton áll. A gyerekes új kiegészítő feltételen, amely szöges ellentétben áll eredeti nyilvános ígéretével.
Tegnap este Richard Sulík végül Borisa Kollár kérésére megjelent a koalíciós ülésen, de két mondat után: „Ha Igor ott van, akkor nekem is ott kell lennem.” és „Vagy mindhárom pártelnöknek el kell hagynia a leendő kormányt”. …  újra elment. Ma estére ugyan összehívtuk a négy párt utolsó találkozóját, de attól tartok, hogy Richard Sulík továbbra is a  ragaszkodik a bársonyszékéhez.
Nos, ez a tárgyalások háttere. Három párt között megállapodásra jutottunk, de a negyedik párt elnöke saját személyes érdekét pártja érdeke és Szlovákia érdeke fölé emelte, és kihúzta pártját a koalícióból és a kormányból.
A többieknek – OĽANO, SME RODINA és a ZA ĽUDÍ – most az a feladatuk, hogy megállapodjunk egy hárompárti koalícióról. Világos lesz, hogy nehezebb lesz a parlamentben, de én személy szerint úgy gondolom, hogy egy ilyen koalíció nagyon sok jó munkát végezhet.
A miniszterelnöki tisztségről való lemondásom természetesen érvényes. Csak egy apró lépésre van szükség – megállapodást kell írni arról, hogy követeléseinket a rekonstruált koalíció teljesíti.