Hazai hírek

Branislav Gröhling oktatási miniszter tájékoztatója

Branislav Gröhling oktatási miniszter tájékoztatója az iskolák jelenlegi helyzetéről. Bejelentette, hogy január óta először csökkent a távoktatásban tanulók száma. Az oktatási miniszter szerint ez a változás annak is köszönhető, hogy a karantén 5 napra rövidült. A tanulók gyorsabban térnek vissza az osztályokba, és az iskolában oktatott tanulók száma növekszik. Az iskolák által az Oktatási Minisztériumnak hetente jelentett adatok szerint a távoktatásban részt vevő tanulók száma csökkent, a nappali oktatásban részt vevő tanulók száma pedig nőtt.

Branislav Gröhling oktatási miniszter tájékoztatója
Branislav Gröhling oktatási miniszter tájékoztatója

Az elmúlt héten a tanulók 84,6%-a nappali tagozaton, 15,4%-a pedig távoktatásban vett részt. A pozitív önvizsgálatok aránya is csökkent. A 617 256 önvizsgálatból 2,9% volt pozitív. Ez a második legtöbb önvizsgálat az oktatásban egy hét alatt.

„Január óta először tapasztaljuk a nappali tagozatos tanulók számának jelentős növekedését. Ez nagyon jó hír az oktatás számára. Örömmel látjuk azt is, hogy a tanulók a lehető leggyorsabban visszatérnek az osztályokba, köszönhetően a rövidebb karanténidőszaknak, amely jelenleg csak 5 napos. Az önvizsgálatok pozitív aránya is csökken” – mondta Branislav Gröhling.

Csökkent a Covid-19 betegségben szenvedő tanulók aránya is. Ezek azok a tanulók, akiknél a betegséget hivatalos teszt igazolta. Ez összességében a tanulók 2,7%-át jelenti. A Covid-19-et az Oktatási Minisztérium a személyzet 5,1%-ánál regisztrálta.

Az adatokat az óvodák, általános iskolák, középiskolák 2021 szeptemberétől heti rendszerességgel, hétfőnként online űrlapon keresztül jelentik az Oktatási Minisztériumnak.