Tanuljunk Természetismeret

Az űrkutatás története I./2.: Az űrverseny kezdete

űrversenyAz űrkutatás története I./2.: Az űrverseny kezdete Wernher von Braun és Szergej Koroljov rakétafejlesztései, az első amerikai és szovjet rakéták kilövései.

Az űrverseny az űrkutatás egy korszakát jelöli, egy nem hivatalos versengést jelentett az egykori két szuperhatalom, az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió között. Ezt az időszakot hagyományosan 1957 és 1975 közé datálják.

Az űrverseny kezdetének a szovjet Szputnyik–1 műhold pályára állításának 1957. október 4-i dátuma számít, bár maga – az ennek alapjául szolgáló – katonai célú rakétafejlesztés már a második világháború végén elkezdődött. Az időszak végének az 1975 júliusában lebonyolított közös szovjet-amerikai repülés, a Szojuz–Apollo-program számít.

A nagyhatalmak az űrverseny keretében párhuzamos fejlesztéseket eszközöltek és presztízskérdést kreáltak az egyes teljesítmények elsőkénti eléréséből. Így ilyen elsőségnek számított az első műhold, az első ember űrbe juttatása, majd nyílt kihívásként a Hold elsőkénti elérése emberekkel.

Az űrversenyt szokás a hidegháború egyik fejezetének is tekinteni, talán ezért is választották az elnevezését analógiaként a szintén hidegháborús fegyverkezési verseny kifejezés mintájára.

Az űrkutatás története I./1