Hazai hírek

Eldőlt: lesz klasszikus középiskolai felvételi

potfelveteliIdén megtarthatják a klasszikus felvételiket a középiskolák – jelentette be az oktatási miniszter egy rádióműsorban.
Gröhling elmondta, a feltételek között szerepel a negatív teszteredmény, és kis csoportokban felvételiznének a diákok: 5 gyereket vizsgáztathatna egy tanár. A részletekről még tárgyalnak. A felvételik május 3-án kezdődnek, az eredeti terv szerint 14-ig tartanak, de elképzelhető, hogy a kisebb csoportokban való felvételiztetés miatt elhúzódnak.

Az érettségit idén is törölték, éppen erre hivatkozva indult aláírásgyűjtés, hogy középiskolai felvételi se legyen – ahogy tavaly sem volt.
Gröhling elmondta, a két dolgot nem lehet összehasonlítani, és a középiskolai végzősök is felvételiznek valamilyen módon a főiskolákra.
Emellett egy végzősnél az iskola tisztában van azzal, hogyan teljesített négy éven át, viszont a felvételinél azt kell megállapítani, megvannak-e a jelentkező adottságai, hogy az adott középiskolában tanuljon.

A miniszter egy korábbi nyilatkozata szerint a felvételik ideje alatt nem folyhatna klasszikus tantermi oktatás a középiskolában, tehát most emiatt kényszerülnének otthonmaradásra az 1-3. évfolyam diákjai – ha addig kinyit az iskolájuk.
A középiskolák a jövő héttől, április 26-tól nyithatnak ki – csak a rózsaszín besorolású járásokban. Május 3-tól feltehetően már sok járás lesz rózsaszín a járási járványtérképen.

Korábbi írásunk a felvételik részleteiről ITT OLVASHATÓ