Technológia

Időgép a Google Earth-ben

Google egy olyan fejlesztését jelentette be a Föld 3D-ben történő felfedezését lehetővé Earth szolgáltatásban, aminek révén majdhogynem  időgéppé változtatható át a program. A az utóbbi évek legjelentőseb bővítésnek köszönhetően ugyanis a Föld felszínének az elmúlt 37 évben történt átalakításait is fel tudjuk fedezni kvázi az időben utazva – néhol megdöbbentő, sőt, rémisztő eredménnyel.

Google EarthGoogle Earth

Így ugyanis pillanatok alatt és madártávlatból szemlélhetjük meg a valóságban hosszú évek vagy évtizedek alatt lezajlott változásokat, amik bizony sok területen nem éppen pozitívak. A megfelelő területek felett elrepülve szemünk előtt tűnnek el óriási erdőterületek és nőnek ki a helyükön épületek, száradnak ki tavak vagy olvadnak el és válnak szinte semmivé óriási gleccserek.

A Google a mostani állapot eléréséhez egyébként mintegy 24 millió, 1984 és 2020 között készült műholdfotót kombinált össze felhőszolgáltatásában egy végül 20 petabájtos adathalmazzá. A cég szerint ugyanakkor a számításokat szigorúan 100%-ban megújuló energiaforrásokkal üzemelő adatközpontjai végezték el, így maga a bővítés vélhetően nem járult hozzá bolygónk felszínének további kedvezőtlen átalakulásához.