Hobbi Kitekintő Szabadidő

Kiállítások és konferencia az „ékes hímesek” jegyében

Március elején nyílt meg a Tojásdíszítők Egyesülete 10 éves fennállásának jubileumi kiállítása és a Tankó Anna Országos Tojásdíszítő Pályázat: Hímeseknek tulipán kertje című kiállítása a pályázatra beérkezett anyagokból, ami április 13-án egy szakmai konferenciával zárul. 

A Tojásdíszítők Egyesülete fennállásának tíz éves jubileuma alkalmából első alkalommal hirdetett a szakterületen is egyedülálló, országhatárokon is átívelő, tematikus tojásdíszítő pályázatot, amelynek célja a Kárpát-medence és Moldva húsvéti hagyományainak megismertetése, népszerűsítése. Tankó Anna gyimesközéploki származású tojásíró asszony, az egyesület alapító tagja, ezért a pályázat az ő emléke előtt is tiszteleg.

2014-ben, Budapesten, a Mesterségek Ünnepén alakult meg az egyesület, Mosonyi Éva vezetésével.

Az egyesület célja, hogy a Kárpát-medencében jellemző tojásdíszítési hagyományokat élőn tartsa, tovább örökítse. A tagjai részére rendszeresen szakmai megjelenéseket, továbbképzéseket szervez, és segíti a tagok szakmai munkáját. Az egyesület tudományos és ismeretterjesztő konferenciákat szervez, közösségi és alkotói kiállításokat rendez. Az egyesület tagjai tudásátadásukat mesterségbemutatók, műhelymunkák, képzések, keretében végzik, nemcsak helyi, hanem regionális és országos rendezvényeken is egyaránt közreműködnek.

Büszkék vagyunk rá, hogy mára több mint félszáz főt számláló egyesületi tagságunkban sokan rendelkeznek Népművészet Ifjú Mestere és Népi Tárgyalkotó Iparművész címmel. A tagság rendszeresen részt vesz a Budai Várban megrendezésre kerülő Mesterségek Ünnepén. Az Utazó tojáskosár programunkban, hálózati rendszerben, mindenki a saját lakókörnyezetében oktatja a tojásdíszítés hagyományát. Az egyesületi tagság hathatós támogatásával kerülhetett „A tojásírás élő hagyománya” a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére 2019-ben. Az egyesület jó partneri kapcsolatot ápol a muzeális intézményekkel, kutatóhelyekkel, gyűjteményekkel. Az egyesület együttműködik országos szervezetekkel, úgy mint a Népművészeti Egyesületek Szövetségével, szakmai partnereink a Hagyományok Háza, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága. Az egyesületi tagság lakóhelye szerint az egész ország különböző területeiről származik, sőt Erdélyből, Felvidékről és Vajdaságból is aktív tagokat számlál.

Jelen jubileumi kiállításra minden alkotó tudásának legjavából merítve mutatja be a Kárpát-medencei hagyományok tojásdíszítésének változatosságát, a közösség sokszínűségét, valamint egyéni alkotói talentumait. A többségében viasszal írt hímestojások mellett helyet kapnak a karcolt, drótozott tojások is.

A kiállítás április 13-án – szintén a Tojásdíszítők Egyesülete 10 éves jubileumi ünnepségsorozata keretében – a Lelkünk ékes hímesei… című konferenciával zárul. 

Az egyesület tagjai többségében olyan elkötelezett népművészek, akik alkotóként, oktatóként és kutatóként is jelentős érdemeket szereztek az elmúlt tíz évben. Őket hallhatjuk hivatásként űzött mesterségükről, a tojásdíszítés különböző módozatairól. A történeti visszatekintéseken túl, szó lesz a megújuló hagyományokról, a tudásátadás módszereiről és színtereiről, a növényi festékek eddig kihasználatlan lehetőségeiről, a néprajzi gyűjtések aktualitásairól. Vendég előadónk Benkó Tünde , aki a szlovák–magyar kapcsolatok a felvidéki tojásdíszítésben témában végzett kutatásairól számol be.

A konferenciára minden érdeklődő számára nyitott, díjmentes, azonban regisztrációhoz kötött.

Regisztráció ezen a linken.
Fényképezte: Tóth Lívia (Hét Nap Online)

Zentán népes közönség előtt nyitották meg március 25-én a Míves húsvéti tojások kiállítást a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában megnyitott Míves húsvéti tojások kiállítást. A Hagyományok Háza
Vajdasági Hálózatának támogatásával rendezett tárlaton egy tucat kiállító vett részt. Az ünnepi eseményt tanulók versei, citeramuzsika és tárlatvezetés színesítette.

A tojásírás három és fél évtizedre tekint vissza a Vajdaságban, a zentai kiállítás a mesterek első nagyobb szabású bemutatkozása. 

„Annyi embert elvarázsolt már a tojásírás, hogy egy ilyen átfogó tárlatot is megrendezhettünk – kommentálja a jeles eseményt Csonti Melinda kiállító, a tárlat munkatársa, aki a kezdetektől vesz részt e néphagyomány ápolásában. – Vajdaságban nem az írott tojás, hanem a berzselt, vagy a levélrátétes technika volt a jellemző. Harmincnégy éve még könyvből tanultuk az új technikát, azóta nagy előrelépésnek lehetünk tanúi.”

Egyre több asszony kapcsolódik be e művészi érzéket, jó ízlést igénylő munkába, s örvendetes, hogy a diákok körében is népszerű a „mesterség”. Csonti Melinda tanítóként maga is számos generációt avatott be a tojásírás rejtelmeibe.

A kiállítást április 10-éig tekinthetik meg az érdeklődők hétköznapokon 7 és 14 óra között.