Hazai hírek

Júniusban kezdődhet nálunk a 12–15 évesek oltása Pfizerrel

12-15 évesek
(MTI-felvétel)

Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezetője bejelentette, hogy hamarosan az Európai Unióban is engedélyezhetik a Pfizer oltóanyagát a 12-15 évesek számára, akár már május végén.
Ez azt jelenti, hogy ezután az EU összes tagállamában megkezdődhet e korosztály oltása.

„A jelenlegi kitűzött cél a június. Vizsgáljuk, hogy előre tudjuk-e hozni május végére” – mondta Cooke.

Az EMA azután beszélt erről, hogy az Egyesült Államok bejelentette, azonnal megkezdik a 12-15 évesek oltását a Pfizer/BioNTech vakcinájával, mivel az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) is megadta az engedélyt. Az USA-ban a 16 éven felülieket már eddig is oltották.

Szlovákiában most a 16–18 éves korosztály jelentkezhet oltásra, csakis Pfizert kaphatnak. A beoltásuk azonban szünetel, csak 1–2 napig működött, aztán felfüggesztették azok miatt a hangok miatt, hogy „már kamaszokat oltanak nyugdíjasok helyett”. Tehát lehet regisztrálni a 16-18 éves korosztályból, de időpontot később kapnak.

A Kaiser Family Foundation amerikai non-profit szervezet közvélemény-kutatása szerint az ottani szülők mindössze harmada szeretné beoltatni gyerekekét. A 12-15 éves gyerekeket nevelő szülők mindössze 30 százaléka mondta, hogy azonnal beoltatja gyermekét, 26 százalékuk megvárná az első tapasztalatokat, 18 százalék csak akkor oltatná be gyerekét, ha az iskola megköveteli, 23 százalék pedig teljesen elzárkózik ettől. (mi, mti)