Hazai hírek

Éppen a tanévnyitó után fog lecsapni a harmadik hullám

Éppen a tanévnyitó után fog lecsapni a harmadik hullám
(Pixabay)

A járványszámokból világos, hogy már elkezdődött a harmadik hullám, és éppen a tanévnyitó után fog átcsapni a fejünk felett.

„A tanévnyitó és az iskolai kollégiumok megnyitása utáni időszakra tehető a fertőzöttek számának ugrásszerű növekedése. A harmadik hullám a beoltatlanok járványa lesz”

– figyelmeztetett Martin Pavelka, az egészségügyi minisztérium járványügyi szakértője. A betegség reprodukciós rátája már harmadik hete meghaladja a kritikus 1-es értéket.

A delta variáns már itt is az új fertőzések 40 százalékát okozza, és mivel agresszívebb a koronavírus többi mutációjánál, rövid időn belül dominánssá válik.

„Gyorsabban terjed, fertőzőbb, és előbb-utóbb mindenkit utolér. Sajnos sok ember fog meghalni, főleg a beoltatlanok” – mondta az epidemiológus.

Nemrég Branislav Gröhling oktatási miniszter is hasonlóan nyilatkozott, azt mondta: az év végére kétféle ember lesz Szlovákiában, beoltott és megfertőződött.

Azt is kijelentette: Az alacsony átoltottságú járásokban szinte biztosan újra bezárják az iskolákat.

A harmadik hullám

A tanévnyitóról, az új tanévben érvényes intézkedésekről és a tesztelésről viszont még nem mondott semmit. Egyelőre annyit tudni, hogy leghamarabb augusztus közepén ismerteti a tárca a részleteket, csakúgy, mint tavaly, és a szabályok hasonlítani fognak a tavaly év elején bevezetettekhez. Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint az utóbbi két hétben az azonosított fertőzöttek 76 százaléka nem vette fel a koronavírus elleni oltóanyagot.