Hazai hírek

Kevesebb terhet rakna az iskolaigazgatók vállára a minisztérium

(Pixabay)

Sok iskolában csak egyetlen jelölt indul az igazgatói posztért, maximum ketten jelentkeznek, amit szintén nem lehet igazi versengésnek nevezni. Erről nemrég a Szlovák Pedagóguskamara készített országos felmérést, és igazán lehangoló dolgokra is fény derült. Például arra, hogy a fenntartó, vagyis a polgármester gyakran beleszól az igazgatóválasztásba, nyomást gyakorol az iskolatanácsra, hogy ki legyen a győztes. Továbbá a jelenlegi igazgató ellenében sokan nem mernek indulni a posztért a tanári karból – mert mi lesz, ha veszítenek.

Még az is előfordul, hogy az igazgatóválasztás dátuma sem nyilvános, a leadott pályázati anyaghoz nem lehet hozzáférni, az iskolatanács pedig statisztaszerepre van kárhoztatva. A felmérésről ITT ÍRTUNK részletesen.

A pedagóguskamara felmérésére az oktatási tárca is kénytelen volt reagálni. Azt beismerte, hogy egyre csökken a jelentkezők száma, de a problémát nem abban látja, hogy nem tiszta az igazgatói posztért folyó versengés. A minisztérium szerint azért jelentkeznek kevesen iskolaigazgatónak, mert túl sok a munka, a gond, és nagy a felelősség.

Az igazgatók megválasztása azonban a tárca szerint garantáltan objektív feltételek alapján, átláthatóan zajlik. A közlemény azt beismeri, hogy bár a megválasztásnál „szerepet játszhat az emberi tényező is, de az iskolatanács és a fenntartó feladata, hogy ezt kiszűrje”.

A minisztérium szerint a fő gond, hogy feleslegesen eltúlzottak a hivatalos elvárások az iskolaigazgatókkal szemben, ezért törvénymódosítását tervez. Azt ígéri például, jóval egyszerűbbé teszi és lerövidíti a vezető poszt betöltéséhet szükséges tanfolyamot, hogy „valóban csak a hasznos, gyakorlati dolgokat tartalmazza”. 

A képzés leegyszerűsítésének pontos részleteit a pedagógiai módszertani központ fogja kidolgozni.