Oktatás

Itt az új iskolai jelzőlámpa

Itt az új iskolai jelzőlámpa. Az iskolákat országosan nem zárják be, a szülők önként igényelhetik a koronavírus-tesztet az iskolától – jelentette be Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter. Elena Prokopová, az egészségügyi minisztérium gyermekgyógyászati szakértője úgy véli, kicsi az esélye, hogy előbb vagy utóbb a gyerekek ne kapják el a vírust az iskolában, de az óvintézkedések épp azt a célt szolgálják, hogy a lehető legkisebb rizikónak legyenek kitéve. A tárcavezető szavaiból is arra lehet következtetni, számolnak vele, hogy a tanévkezdés után futótűzként terjed majd a vírus az iskolákban. A gyerekeknek és azok szüleinek szeptembertől nem kell kötelezően negatív teszttel igazolniuk fertőzésmentességüket, ezt Gröhling azzal indokolta: „A delta variáns gyors terjedése miatt értelmét veszti a tesztelés feltétele”. Ha az osztályban minden gyerek védett – be van oltva, vagy átesett a fertőzésen, akkor a jelenléti oktatás folytatódhat tovább, csak annak a tanulónak kell karanténba mennie, akinél igazolták a fertőzést. Az igazgatók és a miniszter sem rendelheti el az egész iskola bezárását, csak azok az osztályok maradnak otthon, ahol pozitív esetet igazoltak. 

VÖRÖS FÁZIS akkor következik be, ha a COVID-19-re vonatkozóan több megerősített pozitív eset van, ha a RÚVZ döntése szerint járvány kitöréséről van szó. A RÚVZ járvány miatt több osztályteremben vagy az összes osztályteremben korlátozhatja a működést. Az iskola a megszakított működésű osztályokban távoktatást biztosít.

A NARANCS FÁZIS olyan állapotot jelent, amelyben legalább egy személy COVID-19 pozitív tesztje pozitív az iskolában. Az igazgató felfüggesztheti az órákat abban az osztályteremben vagy több osztályteremben (akár egymás után is), ahol a tanuló vagy a személyzet egy tagja pozitív COVID-19 tesztet kapott. A karantén ideje alatt távoktatást biztosít. Ha a COVID-19 pozitív személy egy tanuló/munkavállaló otthonában tartózkodik, csak a tanuló/munkavállaló marad karanténban, nem az egész osztály.

A ZÖLD FÁZIS olyan állapotot jelent, amelyben az iskola: – Egyetlen személy sem pozitív a COVID-19-re. – Egy vagy több személyt karanténba helyeznek, mert az iskolán kívül érintkezésbe kerültek egy COVID-19 pozitív személlyel. – Az órákat korlátozás nélkül, szigorú járványellenes intézkedések mellett tartják.

 

Ministerstvo školstva predstavilo pravidlá fungovania škôl od septembra 2021

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

jelzőlámpa jelzőlámpa jelzőlámpa