Kitekintő

„Figyelem, nagyszünetben oltás!”

iskolákban fogják oltatni
MTI-felvétel

Több országban egyenesen az iskolákban fogják oltatni a gyerekeket a szeptemberben kezdődő tanévben.
Például Horvátországban önkéntes alapon egyes iskolákban oltanak, főleg a középiskolák végzős tanulóit, valamint az egészségügyi- és vendéglátóipari szakközépiskolákat, akik a gyakorlati képzésen sok emberrel kerülnek kapcsolatba. Egyelőre nem lesz kötelező a pedagógusok tesztelése.

Izraelben iskolákban fogják oltatni a gyerekeket

Izraelben a súlyosan fertőzött, „piros” települések el sem kezdődik rendesen a tanév. Ott a 12 év feletti, vagyis már oltható gyerekeknél csak azokban az osztályokban indulhat meg a tanítás, ahol beoltották az osztály legalább 70 százalékát – különben távoktatás lesz.

Az oltott vagy gyógyult a pedagógusok számára nincs akadály, de az oltatlanok csak negatív teszttel mehetnek munkába. Erről nagy vita volt, mert az oktatási miniszter szerint szerint nincs elég helyettesítő tanár a kiesők pótlására. Az is felmerült, hogy el kell halasztani a tanévnyitót addig, amíg mindenki beoltatja magát.

Szintén heves indulatokat váltott ki a diákok iskolai oltása is, de végül a delta variáns okozta rendkívüli helyzet miatt az egészségügyi minisztérium álláspontja győzött: az iskolák területén, tanítási időben is fogják oltani azokat a gyerekeket, akiknek a szüleik engedélyezik ezt.

December vége óta Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 900 077-t (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer/BionTech vakcinájával. Ez az ország lakosságának 63,45 százaléka, azonban nem bizonyult elégnek a SARS-CoV-2 vírus erősen fertőző delta variánsa által okozott újabb járványhullám megfékezésére.

(mti)