Matematika Tanuljunk

Távtanítás – Középiskola 4. o. Véletlen események

Matematika, középiskola 4. osztály: Véletlen események

Véletlen események
Tanár: Béres Zoltán

A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács és a Pannon RTV közreműködésével 2020-ban az általános és a középiskolák minden osztálya számára egy teljes évnyi tananyag kerül rögzítésre. A tanórák a YouTube-on érhetőek el a diákok szülők számára, akik szükség esetén az így létrehozott tudástár felhasználásával sajátíthatják el a tananyagot.

Tanár: Béres Zoltán

A valószínűségszámítás a véletlen események törvényszerűségének vizsgálatával foglalkozik. Véletlen eseményen olyan jelenséget értünk, amelynek lejátszódását nagyon nagy számú külső körülmény határozza meg. A jelenség megfigyelésekor ezen nagy számú befolyásoló tényező közül csak a leglényegesebbeket tudjuk figyelembe venni. Ezek viszont még nem határozzák meg egyértelműen a jelenség lejátszódását. Ennek következtében a jelenség ismételt megfigyelésekor azt tapasztaljuk, hogy noha ezen lényeges befolyásoló tényezők mindig azonosak a jelenség lejátszódása nem mindig azonos, hanem véletlenszerű.

Valamely véletlen jelenség megfigyelését véletlen kísérletnek (röviden kísérletnek) nevezzük függetlenül attól, hogy az előidézésében aktívan közreműködtünk-e, vagy csak passzív megfigyelők voltunk.

%d bloggers like this: