Hazai hírek

A gyerekek fele egy sort se olvasott a távoktatás alatt

A gyerekek fele egy sort se olvasott
(Pixabay)

A gyerekek fele egy sort se olvasott a távoktatás alatt. Pontosabban a helyzet még szomorúbb: a gyerekek fele még soha egyetlen könyvet sem olvasott.

Ez a magyar gyerekekre is vonatkozik: Szlovákiában 12 ezer tanuló bevonásával készített reprezentatív felmérést a NÚCEM állami intézmény, magyar iskolák diákjait is kérdezve, az országos arányszámoknak megfelelően.

A távoktatás alatt a gyerekek 35,1 százaléka olvasott legalább egyszer egy héten. Emellett viszont 52,2 százalékuk bevallotta, hogy semmilyen könyvet nem olvasott a bezártság hosszú hónapjai alatt.
Viszont az is kiderült, hogy ezek a gyerekek korábban se olvastak, ugyanis a megkérdezett diákok 50,4 százaléka azt is elárulta, hogy se a járvány alatt, se korábban soha semmilyen könyvet nem olvasott.
Ezeknek a tanulóknak valamivel több mint a fele alapiskolába jár (52,1%-uk), a többiek valamilyen középiskolába.
A „könyvmolyok” 18,6 százalékot tesznek ki, ennyien válaszolták, hogy a távoktatás alatt többet olvastak, mint addig. A gyerekek bő 20 százaléka mondta, hogy ugyanannyit olvasott a négy fal közé zárva, mint korábban.
Azok a diákok, akik azt mondták, hogy ugyanannyit vagy még többet olvastak a távoktatás alatt, zömében gimnazisták (vagy nyolcosztályos gimnáziumba járnak), vagy felső tagozatosok.