Játék Szabadidő

Szociális kompetenciákat erősítő játékok

Számos nagyszerű játék létezik, melyek segítségével észrevétlenül fejleszthetjük a gyerekek szociális kompetenciáit. Játékok, melyek megtanítanak figyelni, barátkozni vagy éppen szemkontaktust létrehozni. Miközben ezeket a játékokat használjuk, a társas készségek fejlesztését élvezetessé, élményszerűvé tesszük.

jatekok

Telefonos játék:

Ez a játék kisebb és nagyobb csoportban egyaránt játszható. Ültessük a gyerekeket egymás mellé egy sorba, vagy körbe. Suttogjunk az első gyerek fülébe egy mondatot (vagy kisebbeknél kezdjük egy szóval), és kérjük meg, hogy ugyanazt súgja a mellette ülő társa fülébe. Ezt addig folytassák, amíg el nem érnek az utolsó gyermekig. Az utolsó játékos mondja el hangosan, hogy mit hallott.

Sokszor a gyerekek is nagyon meg tudnak lepődni, hogy mennyire megváltozott az eredeti mondat. Ez a játék megtanítja őket, hogy milyen fontos figyelni arra, hogy mit mondanak nekünk, és nem utolsó sorban így alakulnak ki a pletykák is!

Figyelős színező:

A figyelem fejlesztésére egy másik egyszerű feladat az utasítások alapján való színezés, rajzolás.

Válasszunk bármilyen színezőt, és adjuk oda a gyerekeknek. A színezést a szóban hallott utasítások alapján kell elvégezni. Kezdetben mi mondjuk meg, hogy mi milyen színű legyen, majd ezt a szerepet átveheti egy-egy gyerek is. Így megtanulják azt is, hogy nem csak a felnőttekre, hanem egymásra is ugyanúgy kell figyelniük.

Ne szakíts félbe!:

A következő feladatot nagyobb gyerekekkel játszhatjuk. Készítsünk kártyákat, melyeken különböző témák vannak. Hoztam én is néhány, nyomtatható mintát, de természetesen bármilyen más ötlet megfelel a feladathoz.

A gyerekek válasszanak párt maguknak, üljenek egymással szemben, és húzzanak egy kártyát. Egyikőjük kezdjen el beszélni a kártyán lévő kérdésről. A másiknak figyelmesen kell hallgatnia, majd a végén! fel kell tennie két-három kérdést az elhangzottakkal kapcsolatban.

Majd cseréljenek szerepet.

Ez a játék egymás figyelmes meghallgatásán kívül a kommunikációt is fejleszti.

Activity játék:

A gyerekek körében oly népszerű játékkal remekül fejleszthetjük a nem-verbális kommunikációt. Valakit kiválasztunk, aki kihúz egy cetlit, melyen egy szó van. Ezt kell eljátszania a társainak, beszéd nélkül, csak a testét használva. A kihúzott szó kezdetben lehet egy tárgy vagy cselekvés, később egy fogalom, szókapcsolat, de akár egy közmondás is.

Akadálypálya bekötött szemmel:

Alakítsunk ki a teremben egy akadálypályát. Használjunk bójákat, székeket, kifeszített köteleket. Egy játékosnak kössük be a szemét. Át kell kelnie az akadálypályán úgy, hogy a társai irányítják különböző instrukciókkal.

A gyerekek megtanulják ebből a játékból, hogy mennyire fontos a pontos kommunikáció.

Forrás: https://mokastanitas.hu/

%d bloggers like this: