Kitekintő

A következő nemzedék nem vásárolhat dohányterméket Új-Zélandon

nem vásárolhat dohányterméket Új-ZélandonÚj-Zélandon a következő nemzedék és az azt követők törvényesen már soha életükben nem vásárolhatnak dohányterméket, jelentette be a wellingtoni kormány csütörtökön – adta hírül az Euronews.

Egy hatéves, cigarettát szívó kisfiú képével sokkolva az olvasót, beszámol arról, hogy mi is az Új-Zélandon elfogadandó törvény célja: hogy már a felnőtté válás előtt megelőzzék a dohányzásra való rászokást. A törvénytervezet értelmében már az is bűncselekménynek számít majd, ha valaki nekik vesz vagy ad dohányterméket.

„Biztosak akarunk lenni abban, hogy a fiatalok soha nem szoknak rá a dohányzásra, ezért bűncselekmény lesz nekik dohányterméket eladni vagy hozzáférhetővé tenni” – jelentette ki Ayesha Verall egészségügyiminiszter-helyettes.

Az egészségügyiminiszter-helyettes közlése értelmében a jövő év végéig elfogadandó törvény 2027-es hatályba lépésekor a 14 évesek vagy a fiatalabbak már soha életükben nem vehetnek dohányterméket az országban.

Az új törvény értelmében csak rendkívül alacsony nikotintartalmú termékek kerülhetnek majd forgalomba azok számára, akik még majd vásárolhatnak dohányt, és az ilyen termékeket árusító üzletek számát is csökkentik.

A dohányzás okozza a legtöbb, egyébként megelőzhető halálesetet az országban, és minden negyedik rákos megbetegedés is erre vezethető vissza.

Új-Zéland kormánya azt tűzte ki célul, hogy 2025-re senki se dohányozzon az országban; ezért a leszokást segítő intézkedéseket is terveznek.

Tobacco control in New Zealand