Hazai hírek

Jövőre sem tudnak online érettségit tartani

online érettségit
(Pixabay)

A minisztérium paradox módon azt állítja, hogy a járvány miatt képtelen előkészíteni az online érettségit, holott éppen a járvány miatt lehet rá szükség.

Branislav Gröhling oktatási miniszter szerint 2022-ben sem tudnak online érettségit tartani, ha esetleg szükség lenne erre egy újabb járványhullám miatt. A minisztérium 2020 őszén vette tervbe, hogy 2022 májusában már lehetne online érettségi, ám Gröhling szerint a járvány hátráltatta, hogy rendesen felkészüljenek erre.

„A járvány miatt nem tudtunk előkészíteni bizonyos dolgokat” – magyarázkodik a miniszter.
Továbbra sincsenek meg ugyanis a szükséges technikai feltételek, „a járvány miatt sem tudtunk olyan gyorsan haladni, mint gondoltuk” – mondta. További ok, hogy nincs elég pénz a digitalizációra, a szükséges felszerelésekre, és Gröhling szerint a közbeszerzési eljárás is lassítja a felkészülést.

A jövő tavasszal érettségizők már a második tanévet töltik többé-kevésbé online oktatásban, tanulmányi idejük fele ilyen „hadiállapot” közepette telik el. Emiatt sokan tartanak attól, hogy nem sikerül a záróvizsga, mivel nem tudtak rendesen felkészülni, a tananyag átvételével is elmaradtak az iskolák. Aláírásgyűjtés is indult az érettségi eltörlése vagy a tananyag szűkítésének elérésére, de az oktatási minisztérium ezt kizárja.