Kitekintő

A román tanügy módosította érdemösztöndíj-kritériumokat bírálja a tanulók országos tanácsa

A romániai tanulók országos tanácsa (CNE) közleményben ítélte el, hogy a Hivatalos Közlönyben közzétett, az ösztöndíjak odaítélésének általános feltételeit jóváhagyó rendeletben 8,50-ről 9,50-re emelték az érdemösztöndíj elnyeréséhez szükséges átlag alsó értékét.

„Az oktatási minisztérium most úgy döntött, hogy több tízezer diákot foszt meg az oktatáshoz való jogától az ösztöndíjak megtizedelésével. A döntés nyomán sokkal kevesebb ösztöndíjat ítélnek majd oda azzal az ürüggyel, hogy az online tanítás nyomán nőttek az iskolai átlagok. (…) A tanulók országos tanácsa határozottan elítéli ezt a felelőtlen és igazságtalan változtatást, és felszólítja az oktatási minisztériumot, hogy a következő időszakban, a második félév kezdete előtt sürgősen vizsgálja felül döntését” – olvasható a tanács tegnap kiadott közleményében.

A CNE azt is kéri, hogy az ösztöndíjak odaítélésének új általános kritériumait a 2022–2023-as tanévtől alkalmazzák, és addig egyeztessenek a szociális partnerekkel a módosításokról.

Amennyiben a tanügyi tárca nem vonja vissza döntését, a tanulók országos tanács nem zárja ki az országos szintű tiltakozó akciók kirobbantását.

„Az oktatási minisztérium nem hagyhatja gátlástalanul figyelmen kívül a romániai diákok igényeit: az átlag emelése a döntéshozóknak a teljes érdektelenségét tükrözi a diákok valós igényeivel szemben!” – idézi a közlemény a tanács elnökét, Silviu Morcant.

Ugyanakkor több diákszövetség is bejelentette szerdán, hogy megtámadja a bíróságon a rendeletet, amit „az éj leple alatt” jelentettek meg a Hivatalos Közlönyben, anélkül, hogy előbb közvitára bocsátották volna.

A Konstanca megyei diákszövetség közleménye értelmében a kezdeményezést a Bákó, Vâlcea, Máramaros és Temes megyei, illetve a bukaresti és Ilfov megyei diákszövetségek támogatják.

tanulók országos tanácsa
Fotó: Agerpres – illusztráció