Egyéb kategória Felhívások

Májustól beadatható az ingyenes 9-valens HPV-vakcina

Minden évben ingyenes lehetőség van a 12. életévüket betöltött lányoknak és fiúknak a humán papillómavírus (a továbbiakban HPV) elleni védőoltás beadatására. Az oltás a HPV magas kockázatú, méhnyakrákot jó eséllyel előidéző típusa ellen nyújt védelmet.

Májustól az eddigi 2-valens mellett a 9-valens HPV-vakcina is ingyen beadatható a 12–13 éves korosztálynak, amikor a leghatékonyabb (az idősebb korosztályok számára nem ingyenes).

(A HPV elleni védőoltásoknál a „valens” kifejezés előtti szám azt jelzi, hogy az adott vakcina a nagy kockázatú, azaz a nagy valószínűséggel rákot okozó HPV-törzsek közül hánnyal szemben nyújt védelmet. Értelemszerűen, minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb az a védelem, melyet az adott vakcina kínál.)

A humán papillómavírus az egyik leggyakoribb rettegést keltő melléklelete a rákszűrő vizsgálatoknak. A HPV rendkívül elterjedt kórokozó, mely rendellenes sejtosztódást, sejtburjánzást okozhat a szervezet laphám-felületein, a kezeken, lábakon, a hangszalagon, a szájüregben és a nemi szerveken.

Szlovákiában évente körülbelül 200 nő hal meg méhnyakrákban. De nemcsak a nőket, a férfiakat is érinti. Eddig ez az egyetlen olyan rákfajta, amely védőoltással hatékonyan megelőzhető.

Kevésbé ismert tény, hogy a HPV nemcsak méhnyak rákot idézhet elő, hanem összefüggésbe hozzák fej-nyaki („torok”) rákok, valamint a végbélnyílás, a szeméremtest, a hüvely és a hímvessző rosszindulatú daganatainak gyakoribb előfordulásával is. Az összes rosszindulatú daganat 6% ért felelős a HPV.

A vírus jelenléte általában nem okoz tüneteket, és sokszor magától eltűnik a vírus a szervezetből. Emiatt sokan soha nem tudják meg, hogy megfertőződtek a vírussal. Ráadásul az, hogy valaki életében valamikor megkapta a fertőzést, nem védi meg egy újabb esetleges megfertőződéssel szemben.

ingyenes Mi az a HPV?

A humán papillomavírus (HPV) okozta, fertőzés elsősorban szexuális úton, egy fertőzött személlyel történő közvetlen érintkezéssel terjed. Világszerte ez a leggyakrabban előforduló szexuális úton terjedő fertőzés.

A HPV vírusnak több mint 100 típusa létezik, ezek közül mintegy 40 okozhatja a nemi szervek fertőzését. Legalább 14, úgynevezett „magas kockázatú” HPV-típus okozhat daganatos megbetegedéseket, például a nőknél előforduló méhnyakrákot. Az emlőrák után a méhnyakrák a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés a 15-44 éves korú európai nők körében (1). A magas kockázatú HPV-típusok férfiaknál és nőként egyaránt vezethetnek a végbél és a nemi szervek, illetve a fej és a nyak egyes daganatos megbetegedéséhez. Az alacsony kockázatú HPV-típusok genitális és anális szemölcsöket okozhatnak.

Milyen tünetekkel jár a HPV?

A HPV-fertőzés a legtöbb esetben magától elmúlik anélkül, hogy egyértelmű tüneteket vagy problémákat okozna. Előfordulhat azonban, hogy a HPV-fertőzés huzamosabb ideig fennáll, és néhány év elteltével szövődményeket okoz.

Milyen szövődményekkel jár a HPV?

Ha a HPV-fertőzés nem múlik el, az alábbi szövődményeket okozhatja:

    • a  méhnyak vagy egyéb szervek (pl. szeméremtest, hüvely, végbél, pénisz) daganatos megbetegedése,
    • a fej és a nyak egyes daganatai
    • genitális és anális szemölcsök

Hogyan terjed a HPV?

A HPV egy fertőzött személlyel történő közvetlen – elsősorban szexuális – érintkezéssel terjed.

Kit veszélyeztet a HPV?

A HPV-t bármely aktív nemi életet élő személy elkaphatja.

Hogyan lehet megelőzni a HPV-t?

A lányok és fiúk körében alkalmazott HPV elleni védőoltás mindkét nemnél megelőzheti a HPV-fertőzéseket és következésképp a HPV-hez fűződő betegségeket, például a genitális és anális szemölcsöt, a méhnyakrákot és a HPV által okozott egyéb daganatos megbetegedéseket. A rutinszerűen alkalmazott HPV-oltást rendszerint 9 és 14 éves kor között adják be, az országok nemzeti oltási naptárának megfelelően.

Az óvszer használata nem zárja ki teljesen a vírus átadását, mert a HPV olykor a környező bőrfelületet is megfertőzheti, amit nem véd az óvszer.

Hogyan kezelik a HPV-t?

Magának a vírusnak nincs ellenszere, de a HPV által okozott egészségügyi problémák többféleképpen kezelhetők. A genitális szemölcsöt gyógyszerrel vagy műtéti úton kezelik. A konkrét kezelési lehetőségekről az egészségügyi ellátást nyújtó intézménynél lehet tájékozódni.

A méhnyakrákot, illetve a méhnyak szövetei „rákmegelőző” elváltozásait szűrővizsgálattal időben fel lehet ismerni, és lehet kezelni. Erre a szűrővizsgálatra nemzeti ajánlások vannak érvényben az egyes országokban. A HPV kapcsán kialakuló egyéb daganatos megbetegedéseket szintén könnyebb kezelni, ha időben történik felismerés és a terápia megkezdése, de ezekre nincsenek konkrét szűrőprogramok kidolgozva.