Hazai hírek Konferencia Oktatás

Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában (9.)

Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában – A nemzetiségi nyelvek az oktatásban címmel 2023. október 12-én és 13-án a nemzetiségi iskolák jövőjéről tanácskoztak Pozsonyban. Az Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézet (NIVAM) tizenöt év után először szervezett konferenciát azzal a céllal, hogy szakmai vitát kezdeményezzenek a nemzetiségi iskolák aktuális helyzetéről és felmérjék, mely területekkel kellene célirányosan foglalkozniuk a nemzetiségi oktatás színvonalának javítása érdekében.

A Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában konferencia több előadása a folyamatban levő közoktatási reform bevezetésének egyes területeivel foglalkozott, de téma volt a magyar tannyelvű iskolák állandó és megosztó kérdése, a szlováknyelv-oktatás is. Az alábbiakban Mgr. Berta Tünde a komáromi Regionális Pedagógustámogató Központ igazgatója számol be a pilot programban elért eredményekről.

Berta Tünde, Regionális Pedagógustámogató Központ, Komárom

Rövid előadásunkban szeretnénk összefoglalni és bemutatni az Regionális Pedagógustámogató Központ – Komárom egyéves munkáját és tapasztalatait a kétnyelvű környezetben. Bemutatni, hogy központunk hogyan teremt támogatást a magyar tannyelvű iskolák tanárai számára. Emellett összefoglaljuk tapasztalatainkat, a régió tanáraival és az általános iskolákkal való együttműködés jó példáit, valamint további terveinket és lehetőségeinket az együttműködés és a jó gyakorlatok cseréjének fejlesztésére.

Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában – A nemzetiségi nyelvek az oktatásban
(Az előadások összefoglalói)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

 

Első rész
Második rész
Harmadik rész
Negyedik rész
Ötödik rész
Hatodik rész
%d