Kitekintő

Nagy Kockásinges Találkozó Budapesten

Megtelt a budapesti Kossuth tér szombat délután, több ezren vesznek részt a pedagógusok „Nagy Kockásinges Találkozóján”. A demonstráció a határozatlan idejű sztrájk első hetét zárja, beszédet mond több szakszervezeti vezető, szülő és diák is.

  • A tüntetést megelőzte a magyar kormány és a szakszervezetek közti több hónapos eredménytelen tárgyalássorozat és egy utólag jogellenesnek nyilvánított figyelmeztető sztrájk.
  • A figyelmeztető sztrájk után két héttel kijött egy olyan kormányrendelet, ami elvette a pedagógusoktól a látható, érdemi sztrájk lehetőségét.
  • Ez akkora felháborodást keltett, hogy példátlan mozgalom indult, a pedagógusok egy hónapon keresztül minden nap, legalább egy intézményben megtagadták a munkát.
  • A rendelet azóta is érvényben van, a pedagógus szakszervezetek szerint a kormány a tankerületeken keresztül olyan jogellenes utasításokat adott az igazgatóknak, amikkel a sztrájkok szervezését igyekezett megakadályozni.

 

https://eduline.hu/kozoktatas/20220319_kockasinges_pedagogustuntetes_Kossuth_ter

Miért kockásinges találkozó?

kockás ing 2016 februárjában megjelent és elterjedt szimbólum. A KLIK-et bíráló pedagógusok és szimpatizánsaik jelképe. Ugyanis egy lapinterjúban Klinghammer István akadémikus, korábbi felsőoktatási államtitkár azt találta mondani, hogy az oktatást nem az épület, hanem a tanárok minősége határozza meg – amiben egyébként igaza is van, – de úgy folytatta: „Ezért vagyok pipa, ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kócos, kockás inges tanári kar grasszál. Tudniillik egy tanár a megjelenésével is példát mutat a gyerekeknek. Legalábbis én így gondolom. De ebben benne van a 75 éves öregúr dohogása.” Erre válaszul kezdtek a tiltakozók is kockás inget hordani.