Felhívások Hazai hírek

Attraktív programok a Múzeumok Éjszakáján a Galántai Honismereti Múzeumban

Múzeumok ÉjszakájaA Galántai Honismereti Múzeum ismét bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakája összeurópai programsorozatba, amelyre május 14-én, szombaton kerül sor. A múzeum színes programokkal várja a családokat, a régió története iránt érdeklődőket, a minőségi kávék és finom borok kedvelőit. A program részeként kézművesek mutatkoznak be, kiállítást nyitnak meg, bemutatják az év akvizícióját, lesz koncert és előadás is a múzeum udvarán.

A Múzeumok Éjszakája programjai a Galántai Honismereti Múzeumban 14:00 órakor kezdődnek és egészen 22:00 óráig tartanak. A legtöbbjüket a múzeum átriumába szervezték, ahol a környezet kellemes hangulatot és gyönyörű hátteret biztosít.

A délutáni program 14:00-tól 17:00-ig tart az udvaron.

A vásárba a muzeológusok olyan fiatal környékbeli kézműveseket hívtak meg, akik által a hagyományos, tisztességes kézimunka színes keresztmetszetét tudják bemutatni. A kézművesek utcáját pop-up múzeum café egészíti ki, ahol a látogatók egy helyi családi pörkölő üzem minőségi kávéit kóstolhatják meg. A délután folyamán lehetőség lesz az állandó kiállítások megtekintésére is.

Koraeste az átrium kapui egy időre bezárulnak és a program a kiállítóteremben folytatódik, ahol 17:00 órakor A sokoldalú fa – évgyűrűkbe írt történelem c. kiállítás megnyitójára kerül sor. Ez a különböző anyagokat az emberi tevékenység és alkotás kontextusában bemutató tematikus kiállítássorozat soron következő tárlata. Ebben az évben a téma a fa, amely az egyik legfontosabb, legrégibb és leggyakrabban használt alapanyag. A múzeum bemutatja A 2022. év akvizícióját is: a 18–19. század fordulójáról származó elegáns fogatos szerszámot, amely az Esterházy család tulajdona volt és itt használták, Galántán. Ez a különleges tárgyegyüttes a Művészeti Alap támogatásával került a Galántai Honismereti Múzeum gyűjteményébe.

Az esti műsorok ismét a múzeum udvarán zajlanak majd, ahol az egyes programok között különböző tájak borait kóstolhatják a résztvevők. 19:00 órakor híres klasszikus dallamok és filmslágerek csendülnek fel a The Ladies Ensemble kvartett előadásában. A fiatal hivatásos zenész hölgyek célja, hogy megmutassák a nagyközönségnek, a klasszikus zene egyáltalán nem unalmas, hanem tele van élettel, örömmel és érzelmekkel, a népszerű modern dalok pedig zenekari adaptációkban új dimenziót kapnak.

21:00 órakor kezdődik PhDr. Lengyel Tünde, CSc. Szlovák nyelvű előadása a környék boszorkányairól. Az előadás a Pro Renovatione polgári társulással együttműködve a Lámpafénynél című előadássorozat részeként kerül megrendezésre.

A Galántai Honismereti Múzeum szeretettel várja az érdeklődőket ingyenes programjaira a Múzeumok Éjszakáján 2022. május 14-én, szombaton 14:00 és 22:00 óra között. Ezen a napon a tallósi és a jókai vízimalom is ingyenesen látogatható.

Bővebb tájékoztatás a múzeum honlapján és a közösségi hálón található.

www.muzaumgalanta.sk/hu/
www.facebook.com/muzeumgalanta

Múzeumok Éjszakája PROGRAM:

14:00–17:00 délutáni program a múzeum udvarán:

  • kézművesek utcája
  • múzeum café
  • állandó tárlat egyéni megtekintése

17:00–19:00 koraesti programok a kiállítóteremben

  • A sokoldalú fa c. kiállítás megnyitója
  • A 2022-es év akvizíciója: Esterházy család fogatos szerszáma

19:00–22:00 esti programok a múzeum udvarán

  • borkóstoló
  • 19:00 koncert: The Ladies Ensemble
  • 21:00 előadás: PhDr. Lengyel Tünde, CSc. (szlovák nyelven)

Az információkat weboldalunkon és Facebook oldalunkon folyamatosan frissítjük.

e-mail: muzeumgalanta.cestovnyruch@zupa-tt.sk • mobil: +421/904/505013 • telefon: +421/31/7805535