Hazai hírek Oktatás

Branislav Gröhling ki szeretné nyitni az iskolákat (frissítve)

Branislav Gröhling ki szeretné nyitni az iskolákat az alsó tagozat számára. A szakemberek azonban attól félnek, hogy az iskola – család – munkahely fertőzési lánc túlságosan sok megbetegedéshez vezetne, ha nem vezetnek be szigorú intézkedéseket.

Ján Mikas tisztifőorvos szerint a jelenleg érvényben lévő korlátozások elég szigorúak, csak be kéne őket tartani, mivel a lockdown ellenére sem javul a hazai járványhelyzet. Úgy gondolja, a szabályok betartását szigorúbban kéne ellenőrizni.

Mikas nem tartja valószínűnek, hogy enyhíteni fognak a jelenlegi intézkedéseken, hiszen ezt a jelenlegi mutatók sem teszik lehetővé. A tisztifőorvos egyelőre nem kívánt véleményt nyilvánítani Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügy-miniszter felvetéséről, amely szerint SMS-üzenetben kéne engedélyt kérni a lakhelyünk elhagyására.

Hozzá kell tennünk, hogy a járványbizottság meggyőzése még semmit sem jelent, az iskolák megnyitása a kormány döntésétől függ. A miniszter a középiskolásoknak tesztelést és kiscsoportos tanulást próbált kiharcolni. Az egyetemek saját tesztelő állomásokat (MOM) kéne hogy létrehozzanak, majd ezek tesztelnék a nyári szemeszterben a diákokat és tanárokat. A gargalizálásos teszteket hétfőtől még nem tudják bevezetni.  

 

A járványbizottság keddi ülése
A járványbizottság keddi ülése
A járványbizottság keddi ülése
A járványbizottság keddi ülése