Kitekintő

Magyarországon már zajlik az érettségi

A mai magyarországi érettségi hivatalos megoldókulcsa holnap jelenik meg az Oktatási Hivatal honlapján, de a Telex szaktanárok segítségével kitöltötte a feladatlap első részét.

A középszintű írásbeli magyarérettségi első felében a diákoknak egy hosszabb szöveget kellett elolvasniuk, ami ezúttal a Magyar szókincstár rokon értelmű szavakról szóló fejezetének előszavából vett részlet volt. A feladat a szöveg értelmezése volt, majd az ezzel kapcsolatos kérdéseket kellett megválaszolniuk. Ezután egy rövid szöveget kellett írniuk (érvelés, gyakorlati szövegalkotás). Itt két feladat közül választhattak: vagy az iskolai memoriterek fontosságáról érvelhettek, vagy felszólalást kellett írniuk a diákönkormányzat képviselőjeként arról, hogy ellenzik az iskola igazgatójának tervét, amely szerint a jövőben egy időben tartanák meg az összes osztály tanulmányi kirándulását.
Ezeknek a feladatoknak a megoldásait egy-egy pdf-fájlban lehet megnézni:

A szövegértési feladatsor megoldásai

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.72 MB]

Az érvelés, gyakorlati szövegalkotás feladat megoldásai

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.62 MB]

A vizsga második részében szereplő műelemzési feladatok megoldását Kovács Péter, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára ismerteti egy-egy videóban. (Telex)

Janus Pannonius Búcsú Váradtól és Juhász Gyula Várad című költeményének összehasonlítása

A magyarérettségi hivatalos megoldókulcsa várhatóan kedden jelenik meg az Oktatási Hivatal honlapján.