Egyéb kategória Kitekintő Közösség

Terápiás történet a kis Kengururól

A terápiás történet a kis Kengururól című elbeszélés Szlovákiában jött létre reakcióként az Ukrajnában zajló háborúra. Nagyon sok felnőtt és gyermek kényszerült arra, hogy elhagyja hazáját és egy biztonságosabb helyre meneküljön.

KengururólEzen történet sok ember – többségében nők – munkájának köszönhető. Különböző szakmában dolgozunk és különböző helyekről származunk, viszont egy dolog  közös bennünk.  Hiszünk történetünk gyógyító erejében és reméljük, hogy segítségként szolgál azoknak a gyermekeknek, akik a háború elől menekülnek, legyenek bárhol is a világon. Ezért írtuk meg, fordítottuk le és terjesztjük e terápiás célzatú történetet a kis Kengururól. Létrehozásakor törekedtünk arra,  hogy a gyermekeknek legyen lehetőségük rajzolásra és színezésre is – igényük szerint. Ez az oka annak, hogy az illusztrációk fekete-fehérek,  mint a kifestők.

A történet célja, hogy segítsen a gyermekeknek feldolgozni azokat az eseményeket, amelyeket a háború elől való menekülés során szereztek. Szeretnénk, ha emlékeztetné  őket arra az érzésre, hogy erősek  és képesek irányítani saját életüket. Fontos, hogy tudják:  mindig van remény. Remény arra, hogy életük egy nap ismét elviselhető, örömteli, sőt boldog lesz.

Ahhoz, hogy e terápiás történet beteljesítse küldetését fontos, hogy olvasása során  betartsunk bizonyos feltételeket. Épp ezért elengedhetetlen, hogy olvasás előtt megismerkedjünk az útmutatóval. Megtalálható benne az összes fontos információ, hogyan olvassuk, értelmezzük a történetet  mindenféle további lelki sérülés kialakulásának kockázata nélkül.

!!! A legeslegfontosabb pedig az, hogy a történetet olyankor olvassuk, mikor már viszonylag biztonságban vagyunk !!!

A terápiás történet útmutatójában a fentieken kívül  megtalálják a használatához szükséges leírást is valamint tartalmazza az egyes stabilizációs tevékenységeket, amely segítenek legyőzni az akut stresszt. Ezeket a gyakorlatokat akár azon felnőttek is alkalmazhatják, akik jelenleg a háborús övezetben tartózkodnak.

Fontos megemlítenünk, hogy bármilyen visszajelzés a bombázás vagy a menekülés során normális reakció egy nem normális helyzetre. Teljesen rendben van, ha zavartnak, tanácstalannak  érezzük magunkat. A stabilizációs tevékenységek segíthetnek feloldani a stresszt amennyiben az emberek nincsenek közvetlen életveszélyben.

Útmutató a kis Kenguru terápiás történet olvasásához

A történet a kis Kenguru és anyukája menekülését írja le egy olyan vidékről, amelyet megtámadott a rossz prérifarkas. A kis Kenguru érzéseibe nyerhetünk betekintést a történet olvasása során. Megismerjük menekülésének történetét egy biztonságosabb vidékre. Sajnos erre az útra az apukája nélkül kell mennie, akinek otthon kellett maradnia, hogy megvédje hazájukat. Az elbeszélésben szereplő illusztrációk egyben kifestőként is szolgálnak.

Útmutató a terápiás történethez

Megfelelő azok számára is, akik még mindig nincsenek biztonságban. Megtalálhatóak benne olyan stabilizációs tevékenységek, amelyek segítenek megbirkózni az átélt traumákkal, valamint enyhítik a megpróbáltatásokat bárhol és bármikor, ha arra van szükség.

Szerzői jogok

Mindannyian, akik együttműködtünk e terápiás célzatú történet létrehozásában eltekintünk a szerzői jogoktól és engedélyezzük az elbeszélés szabad terjesztését. Örömmel tölt el minket, ha ez az alkotás szétterjed az egész világon, ha vigaszul szolgál majd az arra rászorulóknak. Engedélyezzük:
  • szabad terjesztését
  • ingyenes nyomtatását a publikációnak
  • a publikáció fordítását más nyelvekre
  • grafikai javítását és nyomtatását más nyelveken.

Nem engedélyezzük sem a publikáció, sem az illusztráció eladását, illetve szabad terjesztését az illusztrációknak a terápiás történeten kívül.

A történet írói

A történetet Soňa Pekarovičová és Táňa Klempová írta. Szakmai konzultáció: Jana Ashford és Mária Balážová.