Felhívások Hazai hírek

Pörgős könyvtári tavasz

A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete 2021 végén 111 aktív taggal rendelkezett. Tavaly márciusban kezdte meg a közös munkát az új elnökség, s az év folyamán négy nyertes pályázat koordinációját intézték. Ezen pályázatok egyik gyümölcse az a kétnapos szakmai műhelynap-sorozat, amely idén kerül megvalósításra.

A tavaszi-nyári hónapokban négy képzéssel készülnek a szlovákiai magyar könyvtárosok, iskolai könyvtárosok, pedagógusok részére.

A képzés-sorozat április 22-én kezdődött – két turnusban online műhelyfoglalkozást tartottak iskolai könyvtárosoknak.

A következő rendezvényre május 5-én kerül sor: ez egy online képzési nap, amelyet az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete (Budapest) támogatásával és társszervezésével valósít meg az egyesület. A képzés fő témája az olvasásfejlesztés. A képzés okatatói az Országos Pedagógiai Könyvtárs és Múzeum (Budapest) munkatársai: Péterfi Rita (főigazgató) és Goda Beatrix (könyvtáros).

Pörgős

Május végén folytatódik a szakmai rendezvénysorozat, amely a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg. Május 19-én a községi könyvtárosok számára tartanak jelenléti képzést Muzslán a Községi Könyvtárban Kecskés Ildikó (SZMKE-tag) és Tegdes Egyházi Dóra (SZMKE-elnök). A képzés fő témái: a községi könyvtárakra vonatkozó törvények, keretdokumentumok, standardok, módszertani előírások, ötletek.

Június 13-án szintén az OSZK Könyvtári Intézet online képzési napja valósul meg. A téma ezúttal a speciális célcsoportok a könyvtárban.

A nyári hónapok után szeptember végén pedig egy szakmai napot terveznek Komáromban, amelynek társszervezője és a helyszín biztosítója a Szinnyei József Könyvtár lesz. A szeptember 22-re tervezett rendezvényen szakmai előadások, közgyűlés és workshopok kerülnek megszervezésre. Így tehát, van mit beírniuk a szlovákiai magyar könyvtárosoknak és pedagógusoknak a naptárukba.

Forrás: Tegdes Egyházi Dóra (SZMKE, elnök)