Játék Szabadidő

Só liszt gyurma készítése

A só liszt gyurma gyerekkorunk kedvence. Ma már rengetegféle gyurma kapható a boltokban, de nincs annál egyszerűbb, mint gyorsan kikeverni egy adag só liszt gyurmát, ha gyurmázni szeretne a gyerkőc. Csak egy kis liszt, só és víz kell hozzá és indulhat is a kreatívkodás. A só-liszt gyurma (más néven sógyurma) az egyik legkedveltebb otthon elkészíthető játék a gyerekek részére, hiszen olcsó, természetes anyagokból készül, könnyen összegyúrható, és képes órákra lekötni a kreatív gyerkőcök figyelmét. Amellett, hogy szuper szórakozást biztosít a gyerekeknek, remekül fejleszti a képzelőerőt, a kézügyességet és a finommotorikus mozgásokat.

Emellett fejleszti a kézügyességet, a koncentrációt, a megfigyelőképességet, hiszen sokszor valamilyen képről, mintáról dolgozunk, és azt kell leutánuznunk. Jó izomerősítő. Fejleszti az arányérzéket, hiszen nem mindegy, hogy mekkora fület csinálunk a kutyusnak, arányosnak kell lennie a testével. Fejlődik a kreativitás is, és ami a legfontosabb: szórakoztató, a gyerekek imádják.

só liszt gyurma

Miket készíthetünk belőle?

A lista végtelen. Készíthetünk figurák saját használatra vagy ajándékként. Saját használatra készíthetünk a babáknak, plüssöknek gyümölcsöket, ételeket. díszeket a lakásba: karácsonyfadíszt, húsvéti tojásdíszeket.

Ha ajándékba adjuk, készíthetünk ajándékkísérőt, könyvjelzőt, kulcstartót.

Készíthetünk láb, kéz lenyomatokat. Nagyon szép ajándék a nagyszülőknek, amit sokáig őrizni fognak.

Nyújtsunk egy kört a só liszt gyumából, majd nyomjuk bele a kicsi lábát, tenyerét. Ki is festhetjük. Szúrjunk hurkapálcát a kör tetejére, így akár száradás után fel is akasztható.

só liszt gyurma
A só liszt gyurma

Só liszt gyurma recept:

A méréshez bármilyen méretű bögrét, csészét használhatunk, az arányok megmaradnak, én egy 2,5 dl-es bögrét használtam.

  • 2 bögre finomliszt
  • 1 bögre apró szemcséjű só
  • 3/4 bögre csapvíz
  • 1-2 evőkanál olaj is hozzáadható, ha azt szeretnénk, hogy olajosabb, gyurmásabb legyen az anyaga.

Tetszés szerint használhatunk a gyurma színezéséhez ételfestéket vagy természetes színezéket, de a mű elkészülte után is dekorálhatjuk alkotásunkat temperával vagy vízfestékkel.

A hozzávalókat egy nagy tálban szépen összedolgozzuk, és kezdődhet is a gyurmázás!

A gyurmázás fejlesztő hatása

só liszt gyurmaAmikor a gyerek játszik, akkor az nem csupán játék. Sokkal többről van szó. A gyerekek készségei, képességei a játék során rengeteget fejlődnek. Ezért is fontos, hogy sokat játszon, és megismerkedjen különböző típusú játékokkal.

A gyurmázás is egy olyan szórakozás, ami kedvező hatással van a gyermek fejlődésére:

  • Finommotorika: A különböző figurák megalkotása közben fejlődik a kézügyesség. Az ujjakkal, ujjbeggyel való alkotás során olyan finommotorikus mozgásokat sajátít el, amire az iskolában is szükség lesz. Ezért óvodában, sőt már bölcsődében is sokat gyurmáznak a gyerekekkel.
  • Szem-kéz koordináció: A gyurma szobrok készítése közben a gyereknek össze kell hangolnia azt, amit a szemével lát, azzal, amit a kezével végez. Ezt nevezzük szem-kéz koordinációnak, aminek a fejlesztésében a gyurmázás sokat segít.